Η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σας αποτελεί ένα νέο, μεγάλο βήμα για την εξέλιξη και την ανάπτυξή του. Και όπως κάθε νέα αρχή, ενδέχεται να έχει τις δυσκολίες της. Το μωρό σας θα χρειαστεί χρόνο για να αισθανθεί άνετα με την αίσθηση ενός κουταλιού στο στόμα του, τις νέες γεύσεις και τις διαφορετικές υφές κάθε τροφής. Βοηθήστε το να προσαρμοστεί στη νέα διαδικασία δημιουργώντας μια ρουτίνα. Πλένετε τα χέρια του, το βάζετε στο καρεκλάκι του, δημιουργείται μια ήρεμη ατμόσφαιρα χωρίς παράγοντες που μπορεί να του αποσπάσουν την προσοχή, όπως η τηλεόραση, η δυνατή μουσική, κλπ.
Στη διάρκεια του γεύματος το μωρό μπορεί να σπρώχνει προς τα έξω το φαγητό με τη γλώσσα του, να πνίγεται ή να βήχει, τα οποία είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Από την άλλη, κάθε φορά που εντάσσετε στη διατροφή του ένα νέο φαγητό, προσέξτε για σημάδια πιθανής τροφικής αλλεργίας, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν αμέσως ή και ώρες αργότερα. Για το λόγο αυτό προτείνεται να δοκιμάζετε μία νέα τροφή κάθε φορά, με τη δοκιμή να διαρκεί ορισμένες ημέρες μέχρι την εισαγωγή της επόμενης, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε εγκαίρως και με σιγουριά ποια είναι η τροφή που ενδεχομένως προκάλεσε αλλεργία ή δυσανεξία στο μωρό.
Για τον ίδιο λόγο, η ποσότητα των τροφών που δοκιμάζει το μωρό θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά κάθε ημέρα. Ένα με δύο κουταλάκια την πρώτη ημέρα, πέντε με έξι τη δεύτερη, δεκαπέντε την τρίτη. Σημάδια για πιθανή αλλεργία είναι: εμφάνιση εξανθήματος, διάρροια, έμετος, έντονο ρέψιμο, ανησυχία ή δύσπνοια μετά το γεύμα. Σε γενικές γραμμές, ένα πλήρες γεύμα για τα μωρά 6-10 μηνών, αντιστοιχεί με 20-25 κουταλάκια του γλυκού.
Αν το μωρό σας δείχνει να μην θέλει κάποιο τρόφιμο, μην το πιέσετε. Δοκιμάστε ξανά μετά από 8-10 ημέρες. Μπορεί απλά να χρειαστεί λίγος χρόνος. Μόλις το μωρό σας συνηθίσει τις στερεές τροφές και αφού έχει δοκιμάσει κάθε συστατικό ξεχωριστά χωρίς να έχει παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση, μπορείτε να του δώσετε φαγητά με περισσότερα από ένα συστατικά, όπως σούπες, ζυμαρικά και δημητριακά.
Φροντίστε να καταγράφετε τις τροφές που του δίνετε και τις τυχόν αντιδράσεις του. Έτσι, όσο η λίστα μεγαλώνει, μπορείτε να συνδυάσετε τα τρόφιμα που το μωρό σας έχει δοκιμάσει επιτυχώς (χωρίς καμία ανεπιθύμητη αντίδραση) και να προσθέσετε επιπλέον συστατικά. Για παράδειγμα, ανακατέψτε μπανάνες και μάνγκο, καθαρισμένα δαμάσκηνα με πλιγούρι βρώμης, κρέας και λαχανικά. Μόλις το μωρό σας μπορεί να τρώει άνετα τις λεπτές υφές, μπορείτε να εισαγάγετε τροφές όπως μαλακά μπιφτέκια και βρασμένα λαχανικά.
Επιπλέον, όταν το μωρό αρχίζει να τρώει στερεές τροφές, αλλάζει η εντερική του δραστηριότητα. Τα κακά του γίνονται πιο σκουρόχρωμα και σκληρά, και ενδέχεται να έχουν πιο έντονη οσμή. Αν, όμως, παρατηρήσετε ίχνη διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αίμα στα κόπρανα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό.
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο μωρό
Μέλι: Αν εισαχθεί πολύ νωρίς μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, μια σοβαρή ασθένεια.
Αγελαδινό γάλα: Συνδέεται με την εμφάνιση αλλεργιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα.
Ξηροί καρποί, ποπ κορν, ολόκληρες ρώγες σταφύλι: Μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.
7 σημάδια ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για στερεές τροφές
- Το μωρό σας μπορεί να ελέγξει καλά το κεφάλι του.
- Χάνει το αντανακλαστικό του να σπρώξει το φαγητό από το στόμα του.
- Κάθεται μόνο του στο καρεκλάκι του.
- Κάνει την κίνηση του μασήματος.
- Έχει διπλάσιο βάρος από τη γέννησή του και είναι τουλάχιστον 4 μηνών.
- Φαίνεται να πεινάει, ακόμα και αν έχει το έχετε ταΐσει 8-10 φορές με μητρικό ή βρεφικό γάλα.
- Έχει περιέργεια για το φαγητό που τρώτε εσείς.