Photo credits: freepik.com
Νιώθετε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι σας όταν τα παιδιά σας δεν συνεργάζονται και δεν εφαρμόζουν όσα τους λέτε; Είναι αλήθεια ότι τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά νιώθουν συχνά θυμό ο ένας τον άλλον. Όμως, όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε να ελέγξετε το θυμό σας, τόσο το καλύτερο για όλους.
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, μία έντονη συναισθηματική αντίδραση του οργανισμού, που οφείλεται στο αίσθημα αδικίας, παρερμήνευση καταστάσεων, σε προβλήματα εντός της οικογένειας, κ.λπ., ωστόσο, είναι σημαντικό να τον διαχειριζόμαστε σωστά.
Η διαχείριση του θυμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν νιώθετε ότι βγαίνετε εκτός ελέγχου, αναζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Ας δούμε 9 χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα ελέγξετε το θυμό σας απέναντι στα παιδιά
- Η τεχνική του timeout: Αν στη διάρκεια μιας συζήτησης αρχίσετε να νιώθετε θυμό, απομακρυνθείτε από τον χώρο, λέγοντας στο παιδί ότι π.χ. δεν μπορείτε να κουβεντιάσετε τώρα γιατί είστε κι οι δυο εκνευρισμένοι. Επανέλθετε στο θέμα αργότερα, με ηρεμία και καθαρό μυαλό.
- Βαθιές αναπνοές: Πάρτε 10 αργές, βαθιές αναπνοές και εκπνεύστε αργά, μετρώντας σε κάθε εκπνοή ως το τρία.
- Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς: Προσπαθήστε να διαχωρίσετε την κακή συμπεριφορά από τον κακό χαρακτήρα. Π.χ., το παιδί δεν είναι «εγωιστής», αλλά φέρθηκε εγωιστικά.
- Αποφύγετε τις απειλές: Οι απειλές που λέμε όταν θυμώνουμε, συνήθως δεν είναι λογικές και δεν τις τηρούμε. Καλύτερα πείτε στο παιδί σας ότι θα σκεφτείτε σοβαρά τι συνέπειες θα έχει η πράξη που έχει κάνει. Η αναμονή είναι χειρότερη «τιμωρία» από τις απειλές, που μάλλον δεν θα πραγματοποιήσετε.
- Αποφύγετε τη σωματική βία: Το ξύλο έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών, ενώ λειτουργεί αρνητικά σε ό,τι άλλο θετικό κάνετε ως γονείς. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας και χτυπήσετε το παιδί σας, ζητήστε αμέσως συγγνώμη, εξηγώντας πως δεν πρέπει ποτέ να χτυπάμε τους άλλους και αναζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
- Σκεφτείτε κάτι που σας κάνει να γελάσετε: Το γέλιο βοηθά και απελευθερώνει την ένταση, καθώς δίνει το μήνυμα στο νευρικό σύστημα ότι δεν είναι επείγουσα η κατάσταση και ξεκινά να σας ηρεμεί. Εξίσου βοηθά η μουσική, το γρήγορο περπάτημα και το να επικεντρωθείτε σε μία χαλαρωτική εικόνα.
- Αναζητήστε λύσεις: Αντί να επικεντρώνεστε στο θυμό, σκεφτείτε λύσεις. Ο θυμός δεν είναι λύση, αντίθετα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
- Μειώστε το στρες της καθημερινότητας: Αν η ζωή σας είναι γεμάτη στρες, θα έχετε περισσότερες εκρήξεις θυμού. Οι τεχνικές χαλάρωσης θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο του εαυτού σας. Τι μπορείτε να κάνετε; Σωματική άσκηση (tai-chi, yoga, τζόκινγκ), να μιλάτε με καλούς φίλους ή να κάνετε διαλογισμό, που συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματος, καθώς και στην κατανόηση όσων νιώθετε.
- Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού: Η διαχείριση του θυμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν νιώθετε ότι βγαίνετε εκτός ελέγχου, αναζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού.