Photo credits: freepik.com
Πρόωρο είναι ένα μωρό που έχει γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα. Περίπου ένα στα δεκαπέντε παιδιά γεννιέται πρόωρα. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζεται ένα πρόωρο μωρό;
Όσο πιο πρόωρα γεννηθεί ένα μωρό τόσο πιο χαμηλό βάρος γέννησης έχει και επομένως αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών και θνητότητας. Τα περισσότερα πρόωρα νεογνά καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα, χάρη στην ιατρική περίθαλψη και τη φροντίδα που λαμβάνουν.
Τα ποσοστά επιβίωσης και υγιούς εξέπλιξης, ακόμα και των πολύ πρόωρων νεογνών, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της άριστης προγεννητικής παρακολούθησης και της τεράστιας εξέλιξης της φροντίδας στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Πού οφείλεται η προωρότητα;
Αιτίες, όπως μια λοίμωξη της μητέρας, αυξημένη πίεση ή σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να οδηγήσουν σε προωρότητα. Κάποιες φορές, όμως, δεν είναι γνωστά τα αίτια. Ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων έχει αυξηθεί λόγω της αύξησης των πολύδυμων κυήσεων, καθώς και της αύξησης της ηλικίας τεκνοποίησης των γυναικών, που συχνά συνοδεύεται από περισσότερα προβλήματα στην εγκυμοσύνη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.
Πώς φροντίζουμε τα πρόωρα νεογνά;
Όσο πιο μικρό είναι ένα πρόωρο νεογνό, τόσο μεγαλύτερες ανάγκες έχει. Αρχικά, ο νεογνολόγος μαζί με το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, φροντίζουν κάθε νεογνό που μπαίνει στη θερμοκοιτίδα, ώστε να αναπνέει ήρεμα, μέχρι να καταφέρει να αναπνέει μόνο του, χωρίς βοήθεια, και να σιτίζεται μέσω του καθετήρα (σωληνάκι που εισάγεται από τη μύτη ή το στόμα και καταλήγει στο στομάχι του νεογνού, καθώς κόμη δεν έχει ωριμάσει επαρκώς το αντανακλαστικό θηλασμού-κατάποσης, ώστε να θηλάσει ή να σιτιστεί από το μπουκάλι).
Όταν το πρόωρο μωρό πάρει εξιτήριο από το μαιευτήριο, συνήθως σε δύο με τέσσερις εβδομάδες πριν από την αρχική προβλεπόμενη ημερομηνία, το μωρό πρέπει να παίρνει σταθερά βάρος, , γι’ αυτό πρέπει να είστε σε θέση να το ταΐζετε με όποιο μέσο έχετε αποφασίσει: θηλασμός, μπιμπερό, με σωλήνα (τάισμα με ένα σωλήνα στο στομάχι) ή συνδυασμό αυτών των μεθόδων.
Προσπαθήστε να θηλάσετε και να έχετε κατά νου πόσο καλό θα κάνει το μητρικό γάλα στο μωρό σας. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύκολο να το χωνέψει το μωρό σας. Βοηθάει στην προστασία του μωρού σας από λοιμώξεις,αλλά και να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ μωρού και μητέρας.
Τα πρόωρα μωρά είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις, κυρίως, το φθινόπωρο και το χειμώνα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο:
- Κρατήστε το μωρό σας μακριά από άτομα με κρυολόγημα ή λοιμώξεις.
- Πλένετε τακτικά τα χέρια σας
- Περιορίστε τους επισκέπτες στο σπίτι και μην επιτρέπετε να παίρνουν αγκαλιά το μωρό.
- Αν κάποιος στην οικογένεια παρουσιάζει συμπτώματα ίωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιεί μάσκα.
- Αν το μωρό είναι μικρότερο των 6 μηνών το φθινόπωρο, θα πρέπει όλη η υπόλοιπη οικογένεια να κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.
- Απαγορεύεται η έκθεση του μωρού στον καπνό του τσιγάρου, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων του μωρού.
Παιδιατρική παρακολούθηση
Η παρακολούθηση από τον παιδίατρο θα πρέπει να είναι πιο συχνή για ένα πρόωρο μωρό. Πιθανότατα θα χρειαστέί να ακολουθήσει κάποια αγωγή με σίδηρο, βιταμίνες και φιλικό οξύ, αλλά για όλα τα απαραίτητα βήματα θα σας καθοδηγήσει ο παιδίατρος-νεογνολόγος.