Photo credits: freepik.com
Έξαρση καταγράφεται στις παιδικές ιώσεις το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στον ιό κοξάκι. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά με μια απλή λοίμωξη από τον ιό κοξάκι αναρρώνουν πλήρως μετά από μερικές ημέρες, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.
Πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της ασθένειας είναι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι έφηβοι, με τον κίνδυνο μόλυνσης να είναι μεγαλύτερος στα παιδιά μέχρι 5 ετών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και από την μητέρα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα. Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού ευθύνεται για την έξαρση που παρουσιάζει ανά περιόδους ειδικά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις και όπου αλλού συγκεντρώνονται μικρά παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αίτια που προκαλούν τον ιό κοξάκι
Ο ιός κοξάκι ζει στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός κοξάκι προκαλεί ήπια συμπτώματα, ίδια με αυτά της γρίπης, που υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις. Κάποια από τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της ανεμοβλογιάς, ενώ κάποιοι μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα, αλλά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν στους άλλους. Προκαλεί πολλές αναπνευστικές και εντερικές μολύνσεις. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι :
- Υψηλός πυρετός
- Πονοκέφαλος
- Πόνοι στο σώμα, αίσθημα κακουχίας
- Πονόλαιμος
- Ανορεξία
- Ναυτία
- Φλύκταινες στο λαιμό, τη γλώσσα, τα ούλα κ.α
- Κνησμώδη εξανθήματα (συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα)
- Αιμορραγική επιπεφυκίτιδα
Θεραπεία και πρόληψη
Η θεραπεία έγκειται περισσότερο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ιός, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για προστασία ενάντια στον ιό κοξάκι. Οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αναλγητικά και αντιπυρετικά. Καλό είναι οι ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση όξινων ή αλμυρών φαγητών ώστε να μην ερεθίζουν τα στοματικά έλκη.
Η πρόληψη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία έναντι του ιού. Οι τρόποι να προστατευτεί κανείς από τον ιό είναι:
- Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας (κυρίως σε δημόσιους χώρους), πριν από τα γεύματα και πριν την προετοιμασία του φαγητού
- Συχνό καθάρισμα και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τα οποία έρχεται σε επαφή ένα παιδί
- Αποφυγή αγγίγματος του στόματος, των ματιών, της μύτης και των αυτιών χωρίς προηγούμενο πλύσιμο των χεριών
- Καθαρισμός των κοινόχρηστων παιχνιδιών σε κέντρα παιδικής φροντίδας με απολυμαντικό, επειδή ο ιός μπορεί να ζήσει σε αυτά για μέρες
- Αποφυγή επαφής με άλλους ασθενείς
Ο χρόνος επώασης του ιού κοξάκι είναι 3-5 ημέρες, ενώ η νόσηση διαρκεί περίπου 7-10 ημέρες. Οι πιθανότητες να μεταδώσει το παιδί τον ιό στους συμμαθητές του είναι πολλές, οπότε καλύτερα να μείνει στο σπίτι για μία εβδομάδα.
Καλέστε αμέσως το γιατρό, εάν το παιδί σας εμφανίσει καποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πυρετός υψηλότερος από 38°C για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών και μεγαλύτερος από 38,8°C για τα μεγαλύτερα παιδιά
- Ανορεξία
- Πρόβλημα στην σίτιση
- Έμετος
- Διάρροια
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Σπασμοί
- Ασυνήθιστη υπνηλία
- Πόνο στο στήθος ή την κοιλιά
- Πληγές στο δέρμα ή μέσα στο στόμα
- Σοβαρός πονόλαιμος
- Σοβαρός πονοκέφαλος, ειδικά μαζί με εμετό, σύγχυση, υπνηλία ή ασυνήθιστη δυσκαμψία του αυχένα
- Κόκκινα, πρησμένα και υγρά μάτια
- Πόνος σε ένα ή και τους δύο όρχεις στα αγόρια
Πηγή: attica-orl.gr