Photo credits: freepik.com
Το χιούμορ είναι βασικό συστατικό της ευημερίας, της καλής διάθεσης και συμβάλει στην αποσυμφόρηση του άγχους και της έντασης. Το χιούμορ κάνει καλό στην ψυχική υγεία μας, όμως, εξαρτάται από το είδους χιούμορ που κάνουμε ή δεχόμαστε, πώς το προσλαμβάνουμε και πώς το χρησιμοποιούμε στη ζωή μας.
Το χιούμορ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύσκολες ή αμήχανες καταστάσεις, σε ένα ατυχές περιστατικό, για να σπάσει τον πάγο ή απλώς για να κάνει την παρέα να γελάσει. Το χιούμορ είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά και ότι μπορούμε να τα διαχειριστούμε με αυτό τον τρόπο, αντί να αντιδράσουμε με παράπονα, νεύρα, κ.λπ.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το χιούμορ μπορεί να ενώσει μια ομάδα ανθρώπων άγνωστων μεταξύ τους και να τους κάνει να έρθουν πιο κοντά, τεχνική που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε επαγγελματικούς χώρους. Μέσω του χιούμορ αυξάνεται το αίσθημα αποδοχής και κατά συνέπεια αυτοπεποίθησης.
Η αίσθηση του χιούμορ συνδέεται συχνά με υψηλότερα επίπεδα αυτοσεβασμού και χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς και κατάθλιψη. Μια έκφανση του χιούμορ είναι και ο αυτοσαρκασμός, που κατέχει πολύ σημαντική θέση στην ψυχοσύνθεσή μας, στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις συμπεριφορές των άλλων απέναντί μας, καθώς και τη δική μας συμπεριφορά προς τους άλλους. Η διάθεση των ανθρώπων για αυτοσαρκασμό μπορεί να είναι απόρροια μιας ειλικρινούς διεργασίας, μιας ενδοσκοπικής αυτοπαρατήρηση -που εμμέσως φανερώνει υψηλό δείκτη ωριμότητας- καθώς αποδεικνύει ότι δεν φοβόμαστε να αναγνωρίσουμε κάποια μειονεκτήματα μας με στόχο την αυτοβελτίωση.
Photo credits: freepik.com
Η αυτοπαρατήρηση, η αυτοκριτική, η αυτεπίγνωση και κατ’ επέκταση ο αυτοσαρκασμός, είναι πολύτιμα εργαλεία που, παράλληλα με την ψυχική και διανοητική μόρφωση, συμβάλλουν στη θωράκισή μας απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη χρήση του χιούμορ στη ζωή μας, είναι ότι δεν καταβάλλουμε ουσιαστική προσπάθεια για την καλή αίσθησή του. Η προσπάθεια αναφέρεται στο γεονός ότι για κάποιους είναι εύκολο να δουν με χιούμορ κάποια γεγονότα της καθημερινότητά τους, ενώ άλλοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να το κάνουν. Αυτό συμβαίνει διότι δεν γεννιόμαστε με χιουμοριστική διάθεση, αλλά μια επίκτητη αντίδραση, που διαπαιδαγωγείται με τα χρόνια και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Υπάρχει φυσικά και ο παράγοντας του σωστού timing στη χρήση του χιούμορ, καθώς πρέπει να βλέπουμε με τη σωστή οπτική όλα τα πράγματα, ενώ είναι σημαντικές και οι συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Είναι η λεπτή ισορροπία όπου μπορεί το χιούμορ να ξεφύγει, να γίνει δυσάρεστο, να υποτιμήσει ή να προσβάλει ή να θυματοποιεί ένα άτομο ή μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα.
Το προσβλητικό χιούμορ που εκφράζεται μέσα από σεξιστικά, ομοφοβικά ή ρατσιστικά σχόλια, δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και διαμάχες, μπορεί να λειτουργήσει εκφοβιστικά, ενώ μας καθιστά πιο δεκτικούς σε ακραίες απόψεις και συμπεριφορές.
Επομένως, θα πρέπει να δείχνουμε προσοχή όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτού του είδους το χιούμορ, να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους λόγους που μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε αυτό, αλλά και τους τρόπους να σταματήσει και βέβαια, να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί κακόβουλο χιούμορ σε βάρος μας.
Πηγή: ygeiamou.gr