Πολλά είναι τα παιδιά που μπορεί να "σηκώσουν χέρι" στον γονιό τους, για διάφορους λόγους. Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε σε αυτή την περίπτωση;
Αρχικά, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι, χωρίς έντονες αντιδράσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανταποδώσετε, δηλαδή να χτυπήσετε το παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί στιγμιαία να κερδίσετε την υπακοή του, αλλά μακροπρόθεσμα ενισχύετε την επιθετική συμπεριφορά του.
Επίσης, μην γελάτε και μην το εκλαμβάνετε ως κάτι αστείο. Το σημαντικό είναι το παιδί να καταλάβει τη βαρύτητα των πράξεών του.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε το γιατί το παιδί παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά π.χ. για να διεκδικήσει αυτό που θέλει, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του άμεσα, λόγω κούρασης, πείνας κτλ. Προσπαθήστε να ερμηνεύσετε με βάση το τι προηγήθηκε ή γενικότερα με βάση το τι χρειάζεται το παιδί σας εκείνη τη στιγμή.
Θέστε τα όρια «δεν είναι σωστό να χτυπάς» και επεξηγήστε του πώς αισθάνονται οι άλλοι όταν τους χτυπά.
Ενισχύστε μια θετική εναλλακτική συμπεριφορά λέγοντάς του «πες μου ή δείξε μου τι θέλεις, αντί να με χτυπάς». Επίσης, μπορείτε να ενισχύσετε την εναλλακτική συμπεριφορά συνδεόμενη με το χέρι, δώστε του δηλαδή το μοντέλο ότι το χέρι μας είναι για να χαϊδεύουμε τον άλλον και δείξτε το στο παιδί σας ευκαιριακά. Όταν το παιδί εφαρμόσει το μοντέλο που του προτείνετε, ενισχύστε το λέγοντάς του «μπράβο σου, τι ωραία που το χέρι σου χαϊδεύει τον αδερφό σου, τη μαμά κ.ο.κ.»
Μπορείτε να απομακρυνθείτε, έχοντας το παιδί πάντα υπό τον έλεγχό σας. Εάν το παιδί επιμείνει, κατεβείτε στο ύψος του και κρατήστε τα χέρια του με σταθερότητα, μιλώντας του ήρεμα.
Αξιολογήστε αν στο οικογενειακό περιβάλλον επικρατεί ένταση στην ατμόσφαιρα, που δικαιολογεί την επιθετική συμπεριφορά του παιδιού.
Προσοχή! Μην ξεχνάτε ότι κάποια παιδιά, έχοντας μια δυσκολία λόγου ή ομιλίας, εκφράζουν την ανάγκη τους για επικοινωνία με αυτό τον τρόπο και χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση.
Πηγή: kosmarikou.gr