Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, ειδικά στην εποχή μας. Ο ρόλος του γονιού συνεπάγεται ευθύνη, ενεργή συμμετοχή και προσαρμοστικότητα, αφού το να προσπαθείς να μεγαλώσεις ένα παιδί όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι μία συνεχής πρόκληση και οι συνθήκες συνεχώς μεταβάλλονται.
Αναμφίβολα, κάθε γονιός πράττει αυτό που νομίζει πιο σωστό σε ό,τι αφορά στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού του. Ωστόσο, καθώς η μητρότητα και η πατρότητα δεν έρχονται με «οδηγίες χρήσης», το μόνο σίγουρο ότι όλοι οι γονείς κάνουν λάθη στην ανατροφή των παιδιών τους. Συχνά, μάλιστα, εφαρμόζουν τακτικές που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Όρια
Η διαδικασία της οριοθέτησης έχει σαν στόχο τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Τα όρια είναι απαραίτητα για αυτά. Έτσι αναπτύσσεται η κριτική σκέψη τους, αποκτούν αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να λειτουργούν αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο.
Υπερπροστατευτικότητα
Ανησυχείτε μήπως το παιδί σας πέσει, χτυπήσει, χαθεί, κρυώσει, κλπ., με αποτέλεσμα να είστε συνεχώς από πάνω του, ίσως μάλιστα να γίνεστε χειριστικοί. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί σας να γεμίζει ανασφάλειες και φοβίες, να γίνεται αντιδραστικό και τέλος, να νιώθει εξάρτιση από εσάς.
Συνεχείς έπαινοι
Φυσικά η επιβράβευση είναι πολύτιμη για κάθε παιδί, ωστόσο, χρειάζεται ένα μέτρο σε όλα, καθώς, όταν επαινείτε το παιδί σας με το παραμικρό, δεν θα μάθει να διαχειρίζεται την αρνητική κριτική, όταν αυτή θα έρθει.
Πειθαρχία - Απειλές
Είναι σημαντικό να μάθει ένα παιδί να πειθαρχεί και να κατανοεί τους κανόνες. Σε αντίθετη περίπτωση, πολλοί γονείς καταφεύγουν σε απειλές, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού. Απειλώντας ένα παιδί για κάτι, αφενός δεν θα πετύχετε να συμμορφωθεί και αφετέρου εκείνο θα αντιδράσει ακόμη περισσότερο.
Πολλές επιλογές
Δίνοντας σε ένα μικρό παιδί πολλές επιλογές, δεν το διευκολύνεται, αντίθετα του στερείτε την κριτική σκέψη.
Το κέντρο του κόσμου
Το παιδί σας είναι ό,τι πιο πολύτιμο για εσάς, αλλά δεν θα πρέπει να περιστρέφεται όλη η ζωή σας γύρω από αυτό. Όταν φύγει από κοντά σας, οι υπόλοιποι δεν θα το βλέπουν ως το κέντρο του κόσμου και αυτό είναι κάτι που με δυσκολία θα μπορεί να διαχειριστεί το παιδί σας.
Ελεύθερος χρόνος
Ναι μεν οι δραστηριότητες συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη ενός παιδιού, ωστόσο, αποφύγετε να υπερφορτώνετε το πρόγραμμα του, γιατί κάθε παιδί χρειάζεται, επίσης, ξεκούραση, παιχνίδι και ανεμελιά.
Τελειότητα
Θέλετε το παιδί σας να είναι ο καλύτερος μαθητής στο σχολείο, στις ξένες γλώσσες, στα αθλήματα που κάνει και γενικά σε ό,τι καταπιάνεται. Κανείς όμως δεν είναι τέλειος. Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν πειράζει αν αποτύχει και επιτρέψτε του να κάνει λάθος. Από τα λάθη μας μαθαίνουμε και αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα ζωής.
Υπευθυνότητα
Τα παιδιά έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως όλοι μας. Μάθετέ τους ποια είναι τα καθήκοντά τους και θέστε τις βάσεις ώστε να είναι υπεύθυνα άτομα ως ενήλικες.
Αξίες
Σεβασμός, ειλικρίνεια, τιμιότητα, γενναιοδωρία, ευγένεια, υπομονή, επιμονή, πίστη, συμπόνια. Είναι σημαντικό να μεταλαμπαδεύσετε τις αξίες της ζωής στα παιδιά σας. Σκεφτείτε πόσο πιο όμορφος θα ήταν κόσμος μας και πόσο πιο ποιοτική η ζωή των παιδιών σας, αν όλες αυτές οι ανθρώπινες αξίες γινόντουσαν κτήμα κάθε ανθρώπου από την παιδική ηλικία.