Οι δραστηριότητες στη φύση είναι ευεργετικές τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, και συνολικά στην οικογένεια, να επικοινωνήσει και να μοιραστεί όμορφες εμπειρίες. Και όσο ο καιρός μας το επιτρέπει, δεν υπάρχει δικαιολογία για να χάνουμε την επαφή με τη φύση μέσα από το παιχνίδι.
Το παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον είναι πολύ σηµαντικό, καθώς η ποικιλία περιβαλλοντικών ερεθισµάτων, συµβάλλει στην καλύτερη υγεία τους, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, την ανάπτυξη της αισθητηριακής τους επεξεργασίας, τη βελτίωση των κινητικών τους δεξιοτήτων, τη ρύθµιση της διέγερσής τους, την ανάπτυξη του πειραµατισµού και την κοινωνικότητά τους. Ακολουθούν μερικές ιδέες για διασκεδαστικές δραστηριότητες στη φύση, που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια.
Μαθαίνοντας τα φυτά
Ένα βιβλίο με τα είδη των φυτών θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από αυτά. Για τη διαδικασία της συλλογής ή της εκρίζωσης των φυτών, εξοπλιζόμαστε με ένα ψαλίδι κλαδέματος, ένα ελαφρύ σκαλιδάκι και μία πάνινη τσάντα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάντια για τα χέρια μας, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο ερεθισμών από φυτά στα οποία ίσως έχουμε κάποια αλλεργία.
Στη συνέχεια, αγοράστε ένα φυτολόγιο, το οποίο λειτουργεί ως οδηγός αναγνώρισης φυτών. Εκεί τα παιδιά θα μπορούν να κολλάνε αποξηραμένα λουλούδια και φυτά που συναντούν και τους κάνουν εντύπωση, δημιουργώντας τη δική τους συλλογή. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν να παρατηρούν και όταν βρίσκονται στη φύση να αναζητούν τα διαφορετικά είδη φυτών και λουλουδιών. Επίσης, μπορούν να φτιάξουν κι ένα βοτανολόγιο, όπου θα συλλέγουν βότανα και άγρια χόρτα, γνωρίζοντάς έτσι καλύτερα.
Για να αποξηράνουμε ένα φυτό ή λουλούδι, το τοποθετούμε μεταξύ δύο κομματιών καθαρού απορροφητικού χαρτιού και το τοποθετούμε ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου, για 1-2 εβδομάδες, ώστε να φύγει η υγρασία και να μπορέσουν να φυλαχθούν σωστά τα φυτά. Αποφεύγουμε τη συλλογή σπάνιων φυτών που είναι προς εξαφάνιση, σεβόμενοι τις προσπάθειες για τη διατήρησή τους σε φυσικό περιβάλλον.
Παρατηρώντας τα έντομα
Δεν υπάρχει καλύτερο παιχνίδι για ένα παιδί από το να γνωρίσει τα έντομα στο φυσικό τους περιβάλλον. Ξεκινήστε με τη μελέτη ενός βιβλίου με θέμα τα έντομα, ώστε το παιδί σας να γνωρίζει τα κυριότερα από αυτά με τα ονόματά τους και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.
Αναζητήστε τα έντομα στη φύση και μόλις εντοπίσετε κάποιο, μεταφέρετέ το με μεγάλη προσοχή σε ένα διάφανο βαζάκι για να το παρατηρήσετε. Εκεί, με το μεγεθυντικό φακό, θα δείτε την κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να έχει το σώμα του, θα παρατηρήσετε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και αν τυχόν έχετε αμφιβολία για την «ταυτότητά» του, θα προσπαθήσετε να το αναγνωρίσετε στο βιβλίο των εντόμων που θα έχετε μαζί σας.
Μην παραλείψετε μετά την παρατήρηση να αφήσετε και πάλι πίσω στη φύση το συγκεκριμένο έντομο. Συζητήστε μαζί πόσο χρήσιμα είναι τα έντομα στη ζωή μας, ότι μπορεί να μας τσιμπήσουν μόνο αν νιώσουν ότι απειλούνται από εμάς και ότι δεν πρέπει να τα βλάπτουμε.
Δημιουργώντας με άμμο
Μια πολύ όμορφη κατασκευή είναι η δημιουργία τέχνης με βάση την άμμο. Στην επόμενη επίσκεψή σας στην παραλία, φροντίστε να έχετε μαζί σας λευκές κόλλες χαρτί και ρευστή κόλλα. Πάνω στο χαρτί, τα παιδιά κάνουν διάφορα σχέδια με την κόλλα και στη συνέχεια ρίχνουν άμμο επάνω στο χαρτί. Αφήνουν για λίγα λεπτά να στεγνώσει και μετά τινάζουν το χαρτί, ώστε να απομακρυνθεί η περίσσεια της άμμου. Το έργο τέχνης είναι έτοιμο να κοσμήσει το δωμάτιό τους.
Ταξιδεύοντας με τα σύννεφα
Ένα παιχνίδι χαλάρωσης και φαντασίας, είναι το εξής: Ξαπλώνετε στην παραλία, στο βουνό ή σε κάποια εξοχή και παρατηρείτε τα σύννεφα. Κάθε ένα έχει μια διαφορετική εικόνα και όλοι με τη σειρά φτιάχνετε μια δική σας ιστορία για κάθε σύννεφο: με τι μοιάζει, από πού έρχεται, πώς έφτασε μέχρι εδώ, πώς το λένε. Στα παιδιά αρέσει να πλάθουν ιστορίες. Δώστε τους αυτή την ευκαιρία για να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους.
Φύση και παρατηρητικότητα
Μαζεύετε 2-10 αντικείμενα από τη φύση, όπως κοχύλια, κουκουνάρια, καρπούς, πέτρες, κλπ. Τα βάζετε σε μία πετσέτα ή σε ένα μαντίλι και αφήνετε τα παιδιά να τα κοιτάξουν προσεκτικά για μισό λεπτό. Τα σκεπάζετε και τους ζητάτε να θυμηθούν τι είδαν, εξασκώντας έτσι την προσοχή, τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους. Αν τα παιδιά είναι περίπου 3 ετών, χρησιμοποιείτε 2-3 αντικείμενα. Αν τα παιδιά είναι 4 χρόνων ή μεγαλύτερα, προσθέτετε 1-2 αντικείμενα ανά έτος ηλικίας.
Tip
Όταν είστε στη φύση, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα τζελ για τυχόν τσιμπήματα από έντομα ή ερεθισμό από την επαφή με κάποιο φυτό.