Πώς θα μάθετε το παιδί σας να οργανώνει καλύτερα το χρόνο και το διάβασμά του

Τώρα που ξεκινάει σιγά σιγά το σχολείο, πρωταρχικό μέλημα σε γονείς και μαθητές είναι η οργάνωση του διαβάσματος στο σπίτι. Τα περισσότερα παιδιά -με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες- ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, δυσκολεύονται να οργανώσουν το χρόνο τους και τον τρόπο με τον οποίο θα διαβάσουν.

Η μελέτη στο σπίτι είναι από τις πιο απαιτητικές και χρονοβόρες διαδικασίες και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεκινά το μεσημέρι και να τελειώνει αργά το βράδυ. Τα παιδιά πολλές φορές παραπονούνται ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ή ότι έχουν πολλά να κάνουν, κ.λπ. Αυτό υποδηλώνει ότι ένα παιδί δεν έχει μάθει τεχνικές οργάνωσης διαβάσματος.

Επίσης, η κακή συνήθεια της αναβλητικότητας και της «τελευταίας στιγμής», αποκτάται ήδη από τα χρόνια του δημοτικού και μπορεί να ακολουθήσει το παιδί μέχρι την ενήλικη ζωή, εκτός κι αν εμείς του διδάξουμε πώς θα διαχειρίζεται και θα οργανώνει το χρόνο του, από μικρή ηλικία. Δεν είναι δύσκολο, απλώς χρειάζεται χρόνο, επιμονή και μεθοδικότητα! Κάποιες τεχνικές θα διευκολύνουν τη διαδικασία και τα παιδιά θα μάθουν τον τρόπο να διαβάζουν οργανωμένα, ώστε σταδιακά να αυτονομηθούν.

Πώς θα μάθετε το παιδί σας να οργανώνει καλύτερα το χρόνο και το διάβασμά του

Πρακτικές συμβουλές για την οργάνωση του χρόνου 

  • Συζητήστε με το παιδί σας τις υποχρεώσεις που έχει και διαμορφώστε το πρόγραμμά του ανάλογα με τις ανάγκες και τους ρυθμούς του, θέτοντας ως προτεραιότητα τον επαρκή ύπνο και την ώρα φαγητού.
  • Εξηγήστε του τη χρησιμότητα του να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του και ότι αν διαβάζει με πρόγραμμα, θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, λιγότερο άγχος και θα νιώθει χαρούμενο στο τέλος της ημέρας.
  • Ορίστε το χρόνο που θα ξεκινά το διάβασμα και πότε αναμένεται να τελειώσει.
  • Ορίστε κατά προσέγγιση τον απαιτούμενο χρόνο για κάθε δραστηριότητα.
  • Φροντίστε να έχετε μπροστά στο παιδί σας ένα ρολόι ή και κλεψύδρα ώστε να έχει αίσθηση του χρόνου που του απομένει.
  • Ορίστε ένα συγκεκριμένο χώρο για τη μελέτη, π.χ. το δωμάτιό του, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κοντά του αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή του (π.χ. τηλεόραση, τάμπλετ, παράθυρο) και αποφύγετε τους θορύβους.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να ετοιμάσει μία λίστα με όσα έχει να κάνει.
  • Τοποθετήστε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά του σε εμφανές σημείο στο γραφείο του.
  • Μάθετε στο παιδί σας να φτιάχνει μόνο του την τσάντα και να είναι τακτικό.
     

Από την πλευρά σας, είναι καλό να ενισχύετε συχνά την αυτοπεποίθηση του παιδιού με επαίνους και να αποφεύγετε τις εντάσεις για να μην προκληθεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Επίσης, γίνετε οι ίδιοι πρότυπο προς μίμηση, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Αν εσείς τρέχετε πάντα για να προλάβετε και παραπονιέστε για το χρόνο που δεν έχετε, δεν ενθαρρύνεται το παιδί σας στη σωστή οργάνωση του δικού του προγράμματος.