Ο Ιούνιος φέρνει μηνύματα φιλίας και αλληλεγγύης μέσα από 3 καλλιτεχνικές προτάσεις για παιδιά που δεν πρέπει να χάσετε!
Πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις ανοίγουν τις πύλες ενός καλοκαιριού που έρχεται να υπενθυμίσει σε μικρούς και μεγάλους ότι είναι ακόμη ασφαλής… η ενασχόληση με τον πολιτισμό, μέσα από το θέατρο, τη μουσική, το παραμύθι! Μετά την καραντίνα, έρχονται νέες πρωτοβουλίες από καλλιτέχνες και θιάσους για να μετατρέψουν το φετινό καλοκαίρι σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό, χαρούμενο, ξέγνοιαστο! Το CKG προτείνει 3 τρόπους να αλλάξει η διάθεση των παιδιών, αλλά και των μεγαλύτερων και να υποδεχθούν τον Ιούνιο με ελπίδα και σιγουριά! Η γνωστή ερμηνεύτρια Στέλλα Κονιτοπούλου αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη της για τα παιδιά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τους μήνες της καραντίνας, προσφέροντας ένα μουσικό «διαμαντάκι» από τη Heaven Music Kids με ευχάριστη μελωδία και στίχους που μπορείτε να τραγουδάτε με τα παιδιά όλο το καλοκαίρι! Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πιστό στο κλίμα των ημερών κατά των φυλετικών διακρίσεων και της διαφορετικότητας, ανεβάζει διαδικτυακά το κλασικό αντι-ρατσιστικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το Ασχημόπαπο θυμίζοντάς μας μόνο τις όμορφες στιγμές της φιλίας και της ζωής, ενώ το Θέατρο Μαριονέτας ΓΚΟΤΣΗ έχει ανακοινώσει ήδη για τον Ιούνιο την περιοδεία του, με προβολές σε κατά τόπους κινηματογράφους της Αθήνας από την παράσταση Μόγλης – Το βιβλίο της ζούγκλας με ένα θίασο από κούκλες που ζωντανεύουν το πιο διάσημο έπος του ζωικού βασιλείου παγκοσμίως!
1. H Στέλλα Κονιτοπούλου και ο Hippoβρύχιος παρουσιάζουν τη Νόρα τη Φάλαινα!
Μία μετά-καραντινάτη έκπληξη επιφύλασσε σε μικρούς και μεγάλους η πολύ γνωστή ερμηνεύτρια Στέλλα Κονιτοπούλου, συνδυάζοντας την αγάπη της για το τραγούδι, αλλά και για τα παιδιά ερμηνεύοντας ένα τραγούδι που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, μελωδικότητα, αλλά και ανεμελιά – ό,τι πρέπει μετά από αυτό το δύσκολο διάστημα της καραντίνας!
Το τραγούδι, λέγεται, Νόρα η Φάλαινα και είναι από τα πιο τρυφερά παιδικά που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Το ερμηνεύει με τον αγαπημένο παιδικό ήρωα, Hippoβρύχιο και κυκλοφορεί από την Heaven Music Kids σε μουσική και στίχους του Φραγκίσκου Βιδάλη, ενώ μπορείτε να το βρείτε σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Το τραγούδι μιλάει για τις καλοκαιρινές διακοπές και μας συστήνει τη φίλη της μικρής Στέλλας, τη Νόρα, μία γλυκύτατη φάλαινα που κάνουν βόλτες όλη μέρα και περνούν κεφάτες ημέρες δίπλα στη θάλασσα! Το γεγονός ότι η Στέλλα είναι κοριτσάκι και η Νόρα, φάλαινα, καθόλου δεν επηρεάζει τη σχέση τους που ενισχύεται από το γεγονός ότι αγαπούν τη θάλασσα, το καλοκαίρι, τη μουσική!
Το τραγούδι έχει νησιώτικο αέρα, όπως μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, η αγαπημένη καλλιτέχνιδα, έχει όμως και πολύ γλυκύτητα και θετική ενέργεια, ό,τι πρέπει για ένα καλοκαίρι που προμηνύεται υγειονομικά αυστηρό, αλλά τόσο μα τόσο ελπιδοφόρο!
Ακούστε, λοιπόν, ήχους θαλασσινούς, γλάρους που πετούν, βαρκούλες που αρμενίζουν στο γιαλό και αφεθείτε να σιγομουρμουρίσετε τους στίχους με την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι είναι εδώ, διαφορετικό, αλλά χαρούμενο και ξένοιαστο!
2. Το Ασχημόπαπο: Δωρεάν διαδικτυακή προβολή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας
Photo Credit: www.ntng.gr
Το τόσο επίκαιρο και διαχρονικό έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το «Ασχημόπαπο» παρουσιάζει διαδικτυακά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο των δράσεων που εισηγείται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σκηνοθετική επιμέλεια του Λευτέρη Αγγελάκη.
Με το κλίμα των τελευταίων ημερών να επικεντρώνεται έντονα σε μία διεθνή αντίδραση απέναντι στη βία και στο ρατσισμό – μετά τα γεγονότα της Αμερικής κατά των φυλετικών διακρίσεων – το ΚΘΒΕ συνεχίζει την πρωτοβουλία του προτείνοντας εκπαιδευτικές δράσεις που παρουσιάζονται δωρεάν σε παιδιατρικές κλινικές, Ιδρύματα, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας.
Οι δωρεάν αυτές διαδικτυακές προβολές γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συντελεστών και ηθοποιών της κάθε παραγωγής. Με τη δράση αυτή, το ΚΘΒΕ συνεχίζει την προσπάθεια του για επικοινωνία με τους θεατές του.
Οι δράσεις υλοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας ΖΑΓΟΡΙ.
Σχεδιασμένο για παρουσίαση σε Παιδιατρικές Κλινικές και Φιλανθρωπικά Ιδρύματα.
Δραματουργική επεξεργασία-Θεατρική διασκευή-Σκηνοθετική επιμέλεια-Μουσική: Λευτέρης Αγγελάκης
Λίγα λόγια για το έργο
Το «Ασχημόπαπο» του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν είναι ένα κλασσικό παραμύθι με κεντρικό ήρωα, όχι ένα άσχημο παπί, αλλά ένα μικρό κυκνάκι που βρέθηκε τυχαία να μεγαλώνει ανάμεσα σε πάπιες. Η διαφορετικότητα, αν και φυσική, φοβίζει. Έτσι ο ρατσισμός ανθίζει και η βία ξεκινά ήδη από τον τίτλο – υποτιμητικό παρατσούκλι: «το ασχημόπαπο».
Η δράση-παράσταση, με χιούμορ, χρώμα και ζωντανή μουσική, έχει σκοπό να συνεχίσει και να εξελίξει τη δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που ξεκίνησε το 2017, με την «Πεντάμορφη και το Τέρας», δίνοντας χαρά, ελπίδα και κουράγιο σε γονείς και σε παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία, ιδρύματα και όχι μόνο!
3. Μόγλης – Το Βιβλίο της Ζούγκλας, από το Θέατρο Μαριονέτας Γκότση σε καλοκαιρινή περιοδεία
Photo Credit: www.marionette.gr
Το Θέατρο Γκότση ξεκινάει τις περιοδείες του με το θίασο από κούκλες με κλωστές που περπατάνε, μιλάνε, χορεύουν, τραγουδάνε και ηθοποιούς που ξέρουν να διηγούνται γνωστά παραμύθια από όλο τον κόσμο!
Γνωρίστε την ιστορία του Μόγλη, του παιδιού που το μεγάλωσε μια οικογένεια λύκων στη ζούγκλα της Ινδίας και κατέκτησε τις καρδιές παιδιών από όλο τον κόσμο, καθώς από βιβλίο έγινε ταινία με ηθοποιούς και ζώα, σειρά κινουμένων σχεδίων, θεατρικών δρώμενων και ακόμη εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους με την τρυφερότητα που αποτυπώνει τη φιλία ανθρώπων, ζώων, τη διαφορετικότητα, την αγάπη για τη φύση!
Λίγα λόγια για το έργο
Καθώς μεγαλώνει ο Μόγλης, ο Σιρ Χαν ο τίγρης εμφανίζεται στην περιοχή με σκοπό να σκοτώσει το Μόγλη για εκδίκηση στους ανθρώπους γιατί οι κυνηγοί είχαν σκοτώσει την οικογένειά του. Ο πάνθηρας Μπαγκίρα και οι λύκοι αποφασίζουν την επιστροφή του Μόγλη στο χωριό των ανθρώπων. Και το ταξίδι στη ζούγκλα αρχίζει…
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Κίπλινγκ Ράντγιαρντ
Θεατρική απόδοση: Λίλιαν Τσέρτου
Επιμέλεια κειμένου: Παναγιώτα Μωυσιάδου
Σκηνοθεσία: Βίνα Παπαδοπούλου
Μουσική: Γιάννης Καράγιαννης
Κοστούμια: Ειρήνη Γκότση
Μακιγιάζ: Μίνα Μαυρομάτη
Σκηνικά: Τάκης Αγραπιδάκης
Κατασκευή Μαριονετών: Θανάσης Γκότσης
AΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Περικλής Λιανός, Βίνα Παπαδοπούλου, Θανάσης Γκότσης, Χρήστος Συριώτης, Νίκος Παπαδόπουλος
Διάρκεια: 60΄
Απόσπασμα από την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιουνίου 8:00μ.μ.
Σινέ ΓΕΡΑΚΑΣ, Μιλτιάδου και Γαργηττού, Γέρακας
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 Ιουνίου 7:15μ.μ.
Σινέ «ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ» Αγ. Ιωάννου 2, ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 Ιουνίου, & ΔΕΥΤΕΡΑ 22 Ιουνίου, 7:00μ.μ.
Σινέ «ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ», Αγ. Κωνσταντίνου 42, ΜΑΡΟΥΣΙ
Λίγα λόγια για το θίασο
Το Θέατρο Μαριονέτας ΓΚΟΤΣΗ ιδρύθηκε το 1978 από τον Νίκο Γκότση. Ο Νίκος Γκότσης το 1960, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εργάστηκε ως χειριστής μαριονέτας σε περιοδεύον θέατρο. Από το 1960 έως και το 1970 ανέλαβε τη διεύθυνση του Θεάτρου. Ανέβασε τα έργα «Ο παπουτσωμένος Γάτος» και «Το Νησί των Θησαυρών» παρουσιάζοντας τα σε όλη την Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία. Από το 1970 έως και το 1977 ασχολήθηκε ως επιχειρηματίας στον τομέα των φρένων αυτοκινήτων. Η αγάπη του όμως για τη μαριονέτα τον οδήγησε τo 1978 στην ίδρυση του θεάτρου Μαριονέτας "ΓΚΟΤΣΗ" και την ενασχόληση του για τα επόμενα 30 χρόνια.
Το 1997 δημιούργησε την πρώτη ελληνική επίσημη ιστοσελίδα με θέμα τη μαριονέτα με σκοπό το πάντρεμα της τέχνης με τη σύγχρονη τεχνολογία. Από τον Ιανουάριο του 2002 λειτουργεί το Θεατρικό εργαστήριο και μουσείο μαριονέτας με εκθέματα από κούκλες μοναδικής κατασκευής, όπου παράλληλα παραδίδονται σεμινάρια κατασκευής και κίνησης της μαριονέτας σε νέους ενδιαφερόμενους. Τον Οκτώβριο του 2002 εγκαινιάστηκε το μόνιμο Θέατρο του θιάσου στην Ηλιούπολη.