Συνεχίζονται οι online εκπαιδευτικές δράσεις όχι μόνο για τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και για το επόμενο Φθινόπωρο! Ο κορωνοϊός δημιούργησε αναδιοργάνωση προγράμματος σε οργανισμούς και ιδρύματα με επιμορφωτικό περιεχόμενο για παιδιά, αλλά συγχρόνως και έναν ενθουσιασμό για καινούριες ιδέες που συνεχίζουν να παράγονται μέσα στο καλοκαίρι για όσο ακόμη κρατάει η σχολική περίοδος, αλλά και μετά! Προς το παρόν, ξεναγηθείτε στην ιστορία και στις τέχνες σε ένα ποικιλότροπο ταξίδι στο Μουσείο Μπενάκη μέσα επιμορφωτικά βιντεάκια με παραμύθια, με ιστορικά γεγονότα και ενημέρωση για τον κορωνοϊό! Στη συνέχεια, προετοιμαστείτε, προχωρώντας σε εγγραφή, για τα επερχόμενα φθινοπωρινά σεμινάρια θεάτρου από την ομάδα The Young Quill, όπου μια σειρά εβδομαδιαίων μαθημάτων υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, μουσικής και σκηνογραφίας θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία μιας πρωτότυπης θεατρικής παράστασης! Τέλος, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνεχίζει να πρωτοτυπεί προτείνοντας… συνέντευξη παιδιών με ένα βιβλίο της επιλογής τους και με δημοσίευση, εφόσον το επιθυμούν, από δικές τους ζωγραφιές, σκέψεις και συναισθήματα από αυτή την… ιδιότυπη στιχομυθία!
1. Απολαυστική ξενάγηση στo Μουσείο Μπενάκη μέσα από τρία συναρπαστικά βίντεο!
Photo Credit: youtube.com
Το Μουσείο Μπενάκη έχει δημιουργήσει βίντεο και μικρά φιλμ που παρουσιάζουν τον πλούτο των εκθεμάτων του, αλλά και εικονικές ξεναγήσεις με ένα κλικ. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την επιθυμία του Μουσείου Μπενάκη κατά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του λόγω της πανδημίας να είναι σε άμεση σχέση με το κοινό του.
Η θεματολογία είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα και αφορά μικρούς και μεγάλους διαφόρων ηλικιών, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά γεγονότα από την ιστορία της χώρας μας από την αρχαϊκή περίοδο, τη βυζαντινή-μεταβυζαντινή και τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέχρι τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το CKG προτείνει 3 βίντεο παρακάτω, ενώ εσείς μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλη τη συλλογή στην ενότητα πολυμέσα, καθώς και στη ψηφιακή ξενάγηση των εκθεμάτων του μουσείου με πολύ ενδιαφέρουσα δομή και αισθητική.
Είναι άνοιξη του 2020 και όλος ο πλανήτης μάχεται κατά του «Κοβίντιου του Τρομερού»! Στον αγώνα εναντίον του κορωνοϊού, τα #BenaKids αποφασίζουν να συνεργαστούν από το σπίτι και να γυρίσουν μια ταινία επιστρατεύοντας τα παιχνίδια της συλλογής του Μουσείου Παιχνιδιών και τις μαγικές τους δυνάμεις. Άραγε τα παιδιά και οι ήρωές τους τα παιχνίδια θα τα καταφέρουν…;
Τη cine-περιπέτεια μικρού μήκους “Κοβίντιος ο Τρομερός” συν-δημιούργησαν παιδιά 8-12 ετών από την Αθήνα, την Καλαμάτα, την Κάλυμνο, τη Νάξο, την Αστυπάλαια και την Ελβετία, στο πλαίσιο του ομώνυμου online εργαστηρίου κινηματογράφου του Μουσείου Μπενάκη, τον Μάιο 2020 #Μένοντας Σπίτι και Ασφαλή. Μέσω του διαδικτύου γνωρίστηκαν και έγιναν ομάδα. Επισκέφτηκαν από τις οθόνες τους τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, συζήτησαν για τον κινηματογράφο, το φυσικό φως, το πλάνο και τις βασικές αρχές για μια ωραία λήψη. Με χρωματιστά μολύβια και χαρτιά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, δημιούργησαν ο καθένας μόνος του μικρά αφηγηματικά βίντεο. Συνεργάστηκαν όμως για να φτιάξουν ένα κοινό σενάριο και τελικά τη δική τους ομαδική μικρή ταινία
Το “Χρυσό παπάκι”, ο “Ψαράς”, “Τα τρία ρόδια”, “Η άσκημη βασιλοπούλα” είναι μερικά μόνο από τα παραμύθια που μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε online το Μουσείο Μπενάκη. Τα παραμύθια είναι από το βιβλίο "Η άσκημη βασιλοπούλα και άλλα διαλεχτά παραμύθια" και αφηγείται η Μάνια Τεχριτζόγλου.
- Robert McCabe - Κατερίνα Λυμπεροπούλου. "Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων"
Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος (καστρομονάστηρου), που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα. Το μοναδικής ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής σημασίας συγκρότημα αυτό δεσπόζει σε μια απομονωμένη γωνιά του Ιονίου, σε ένα μικρό νησάκι – μόλις το ένα τρίτο ενός αεροδιάδρομου: το νησί Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων. Παρ’ όλο το μικρό μέγεθός του, το νησί είναι μοναδικό όχι μόνο για τη ιστορία του αλλά και για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, χάρη στη μοναδική γεωλογική του φυσιογνωμία. Σήμερα, αυτό το μνημειακό συγκρότημα θέτει ένα τεράστιο δίλημμα για την Ελλάδα. Αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το μοναστήρι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με επιτακτικό αίτημα αναστήλωσης μετά από δυο καταστροφικούς σεισμούς. Ο επόμενος μπορεί να είναι το τέλος του. Η έδρα του μοναστηριού και το λείψανο του Αγίου Διονυσίου που το καθαγίασε έχουν μεταφερθεί «προσωρινώς» στη γειτονική Ζάκυνθο από το 1717 μετά από επιδρομή και σφαγή των μοναχών. Θα μπορούσε ένα λειτουργικό μοναστήρι να ξαναζήσει;
Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου που πλαισιώνονται από μοναδικά εκθέματα είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των Στροφάδων που έζησε εκεί 38 χρόνια ουσιαστικά μαζί με το Θεό, του τελευταίου φαροφύλακα και του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στο νησί. Αποτελεί επίσης κραυγή για την περιβαλλοντική του διάσωση δεδομένου του ότι αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό ορνιθοπανίδας φιλοξενώντας ένα από τα σημαντικότερα δάση της δυτικής Ελλάδας.
2. Το μικρό φτερό: Θεατρικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους
Photo Credit: tomikroftero.gr
Η ομάδα The Young Quill ξεκινά την προετοιμασία ενός θεατρικού εργαστηρίου με τίτλο "Το μικρό φτερό" το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο 2020.
Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει ένα καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο χώρο της τέχνης, και όχι μόνο.
Οι συνθήκες της επόμενης μέρας είναι επισφαλείς και απροσδιόριστες για όλους. Ωστόσο, ως ομάδα The Young Quill αποφασίσε να δράσει με συγκρατημένη αισιοδοξία και με τη σκέψη ότι εν καιρώ κρίσης η τέχνη, η ψυχαγωγία και η δημιουργία είναι το βάλσαμο για την καθημερινότητα μας.
Ως εκ τούτου, με απόλυτο σεβασμό προς όλες τις νέες συνθήκες υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας ξεκινούν την προετοιμασία ενός θεατρικού εργαστηρίου με τίτλο «Το μικρό φτερό» το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο 2020.
Η ενημέρωση για το συγκεκριμένο εργαστήρι, ξεκινάει από τώρα, ενώ μπορείτε να εγγραφείτε στο πρόγραμμα και να είσαστε προετοιμασμένοι για όταν αυτό το εργαστήρι λάβει χώρα το Φθινόπωρο!
Το μικρό φτερό παρέχει ένα δημιουργικό περιβάλλον έκφρασης, ψυχαγωγίας και εκμάθησης για μικρούς και μεγάλους. Το εργαστήρι υποστηρίζει και παροτρύνει ενεργά τη συμμετοχή παιδιών από σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει τμήματα ενηλίκων στο πλαίσιο συμμετοχής σε ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου.
Με εργαλείο τη θεατρική γλώσσα, την οποία οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν μέσα από μια σειρά εβδομαδιαίων μαθημάτων υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, μουσικής, σκηνογραφίας κ.α, στόχος είναι οι συμμετέχοντες να οδηγηθούν στη δημιουργία μιας πρωτότυπης θεατρικής παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου των μαθημάτων τους.
3. Δημιουργική δράση: «Ας πάρουμε μία συνέντευξη…» από τα εργαστήρια δημιουργικής μάθησης του ΟΠΑΝΔΑ
Photo Credit: opanda.gr
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη σειρά δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο με τίτλο: «Ας…»., θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας. Σήμερα προσκαλούμε τα παιδιά από 5 έως 10 ετών να πάρουν μια συνέντευξη ως μελλοντικοί δημοσιογράφοι!
Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να δουλέψουν ως δημοσιογράφοι -μέσω της συνέντευξης- ώστε να έρθουν σε επαφή με γνώριμα τους ή άγνωστα τους βιβλία και να τα γνωρίσουν καλύτερα, με όποιο τρόπο εκείνα επιθυμούν.
Διαλέξτε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη σας. Ίσως κάποιο βιβλίο που θέλατε πάντα να διαβάσετε, αλλά δε βρίσκατε χρόνο, ή δεν είχατε διάθεση. Ίσως κάποιο βιβλίο που αγαπάτε και έχετε διαβάσει πολλές φορές. Ίσως ένα βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα.
Υπάρχουν άραγε πράγματα που δεν ξέρετε γι’ αυτό το βιβλίο; Μπορείτε να του πάρετε μια συνέντευξη για να το γνωρίσετε καλύτερα.
Κρατώντας το βιβλίο στα χέρια σας, το ανοίγετε, το διαβάζετε, ή το ξεφυλλίζετε, το κοιτάτε και το ρωτάτε…
Πόσο χρονών είσαι βιβλίο;
Ποιοι σε δημιούργησαν;
Ποια χρώματα είναι τα αγαπημένα σου; Γιατί σου αρέσουν αυτά τα χρώματα;
Έχεις εικόνες μέσα στις σελίδες σου; Ποιος τις ζωγράφισε;
Πώς αισθάνεσαι όταν κάθεσαι στα ράφια της βιβλιοθήκη; Τι σκέφτεσαι όταν σε κρατάει κάποιος στα χέρια του και σε διαβάζει;
Μπορείτε να εκτυπώσετε τις ερωτήσεις πατώντας εδώ.
Αφού ολοκληρώσετε τη συνέντευξη μπορείτε να καταγράψετε τις απαντήσεις ή να τις ζωγραφίσετε ή να τις κρατήσετε προσεκτικά στη σκέψη σας και να τις μοιραστείτε με όποιον επιθυμείτε.
Κρατήστε πάλι το βιβλίο στα χέρια σας και σκεφτείτε:
«Εάν εγώ ήμουν βιβλίο ποια ιστορία άραγε θα διάβαζε κάποιος στις σελίδες μου;
Εάν εγώ ήμουν βιβλίο πόσο χρονών θα ήμουν;
Εάν εγώ ήμουν βιβλίο πως θα ονομαζόταν αυτός που θα με είχε δημιουργήσει;
Εάν εγώ ήμουν βιβλίο θα είχα εικόνες στις σελίδες κι εάν ναι, τι χρώματα θα είχαν;
Εάν εγώ ήμουν βιβλίο που θα μου άρεσε να κάθομαι;
Εάν εγώ ήμουν βιβλίο τι τίτλο θα είχα άραγε;»
Μπορείτε να ζωγραφίσετε ή να γράψετε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.
Εάν το επιθυμείτε μπορείτε να φωτογραφίσετε τις απαντήσεις των συνεντεύξεων, αλλά και των απαντήσεων, στις ερωτήσεις για το «Εάν ήμουν εγώ βιβλίο…» και να τις στείλετε μέσω email στο [email protected], ώστε να δημοσιευθούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.