Θησαυροί της αρχαιότητας, διάσημα έργα που έμειναν στη σύγχρονη ιστορία των τεχνών και κατ’ οίκον ζωγραφική για μικρούς καλλιτέχνες είναι 3 προτάσεις από το CKG για όσο ακόμη μένουμε σπίτι – έστω και με μικρές εξαιρέσεις! Για τα παιδιά που παραμένουν οίκοθεν, λοιπόν, οι online πρωτοβουλίες δίνουν και παίρνουν από κάθε άκρη του κόσμου. Το Μουσείο Ηρακλειδών, θέλει να συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες, γι’ αυτό προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην τεράστια ψηφιακή βιβλιοθήκη του με θέμα τους θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας – ένα έργο κληρονομιά για τα παιδιά του σήμερα και για τις επόμενες γενιές! Στο ίδιο μοτίβο διαδικτυακής μάθησης, προστίθεται και η πρωτότυπη ιδέα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, Γκουγκενχάιμ, όπου οι online επισκέπτες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν σπάνιους καταλόγους από διάσημα εκθέματα και να κοσμήσουν τα δωμάτιά τους! Τέλος, αφού έχετε μάθει αρκετά, για τη σύγχρονη τέχνη, κατεβάστε την εφαρμογή του εργαστηρίου Χρώμα και μάθετε να χρησιμοποιείτε, πινέλα, μολύβια και μαρκαδόρους για να γίνετε οι ζωγράφοι του μέλλοντος!
1. Επισκεφθείτε την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Μουσείου Ηρακλειδών με θέμα τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Photo Credit: squarespace-cdn.com
Ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Μουσείο Ηρακλειδών αγκαλιάζει την πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGr και προσφέρει ψηφιακά τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, έτσι όπως αυτοί μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).
Αυτό σημαίνει ότι η ψηφιακή βιβλιοθήκη των βίντεο θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από όλους. Παράλληλα, οι άνθρωποι του μουσείου και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι, μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και απορίες που το κοινό μπορεί να θέτει μέσα από τις σελίδες του μουσείου στα κοινωνικά δίκτυα.
Τα παρεχόμενα βίντεο από τη σελίδα, θα συμπληρώνονται σταδιακά.
Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη, οι «επισκέπτες» μπορούν να δουν video και να μάθουν μεταξύ άλλων:
- την αυτόματη Θεραπαινίδα Φίλωνος και Ήρωνος -το πρώτο δηλαδή ρομπότ στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή του ομοιώματος έγινε από τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ σε μια ιδέα του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου. Ο κ. Κορρές μελέτησε και κατασκεύασε και τον μηχανισμό κίνησης, ενώ τον μηχανισμό κεράσματος κατασκεύασε ο Σπύρος Οικονομόπουλος.
- τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων -τον πρώτο δηλαδή αναλογικό υπολογιστή στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη και σχεδίαση του μεγάλου λειτουργικού μοντέλου έγινε από τους καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη και Κυριάκο Ευσταθίου, του ΑΠΘ.
Τέλος, την Παρασκευή 10 Απριλίου, στις 19:45, παρουσιάστηκε η επίσημη πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «ΕUREKA», στο κανάλι HISTORY της CosmoteTV. Το ωριαίας διάρκειας ντοκιμαντέρ, είναι μια συμπαραγωγή της Cosmote και του Μουσείου Ηρακλειδών, στο οποίο παρουσιάζεται η μεγάλη έκθεση «Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία είχε ταξιδέψει στην Κίνα από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018 και την είχαν επισκεφθεί περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι. Στο ντοκιμαντέρ, ο επιστημονικός σύμβουλος του μουσείου και πρόεδρος της ΕΔΑΒυΤ, ομότιμος καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, παρουσιάζει με τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο του, το σύνολο των εκθεμάτων. Από το Σάββατο11 Απριλίου και για όσο καιρό χρειαστεί να μείνουμε σπίτι, το Μουσείο μας προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά το μοναδικό αυτό ντοκιμαντέρ.
2. Kατεβάστε σπάνιους καταλόγους από εκθέσεις των Βαν Γκονγκ, Πικάσο, Καντίνσκι και άλλων σπουδαίων ζωγράφων από το Μουσείο Guggenheim
Photo Credit: BookReader
Για όλους τους λάτρεις των βιβλίων τέχνης, το Μουσείο Solomon R. Guggenheim προσφέρει περισσότερους από 200 καταλόγους σπάνιων εκθέσεων που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από τα αρχεία του!
Οι τίτλοι χρονολογούνται από το 1936 – πάνω από 20 χρόνια πριν το μουσείο μετακομίσει στο εμβληματικό σπίτι του Frank Lloyd Wright το 1959 – και αφορούν τα μεγαλύτερα ονόματα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης: Βίνσεντ βαν Γκογκ, Πάμπλο Πικάσο, Βασίλι Καντίνσκι, Γκούσταφ Κλιμτ, Έγκον Σίλε, Έντβαρτ Μουνκ και πολλοί άλλοι. Πολλοί από αυτούς τους καταλόγους προέρχονται από εκθέσεις που σήμερα θεωρούνται ορόσημα για την εξέλιξη της τέχνης του 20ου αιώνα.
Η αναζήτηση στο αρχείο μπορεί να γίνει βάσει καλλιτέχνη, χρονολογίας, μέσου και καλλιτεχνικού στυλ ή κινήματος και μπορείτε να κατεβάσετε τον κατάλογο που σας ενδιαφέρει.
Θα χρειαστεί να εγγραφείτε δωρεάν για να τον αποκτήσετε, αλλά ο ιστότοπος προσφέρει και μια επιλογή που σας επιτρέπει να κάνετε κλικ στον τόμο της επιλογή σας και να τον ξεφυλλίσετε χωρίς να συνδεθείτε. Επίσης, η σελίδα διαθέτει εξελιγμένη λειτουργία ζουμ για να σας βοηθήσει να διαβάσετε τα κείμενα, αλλά και να δείτε τις εικόνες λεπτομερώς.
3. Online μαθήματα ζωγραφικής από το Εργαστήριο Χρώμα!
Photo Credit: wixstatic.com
To εργαστήριο Χρώμα προτείνει νέες ιδέες δημιουργίας αλλά και μια σειρά από ψηφιακά μαθήματα που απευθύνονται σε όλους όσοι έχουν, ή δεν έχουν ασχοληθεί με τη ζωγραφική και θέλουν να γίνουν σπουδαίοι μικροί καλλιτέχνες!
Τα online μαθήματα ζωγραφικής θα διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας zoom και θα απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί αφού έχει κάνει κράτηση με τηλέφωνο στο κινητό 6973559508 με email στο: [email protected] ή μέσω της ηλεκτρονικής εγγραφής.
Ημέρες και ώρες μαθημάτων
• Δευτέρα
18:00 - 19:00 - Ηλικίες 7-10 ετών
19:30 - 20:30 - Ηλικίες 11-14 ετών
• Πέμπτη
18:00 - 19:00 - Ηλικίες 7-10 ετών
19:30 - 20:30 - Ηλικίες 11-14 ετών
Το μάθημα θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα zoom οπότε είναι προαπαιτούμενο να έχει εγκατασταθεί το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας.
Γενικά, θα χρειαστείτε 1-2 λευκά χαρτιά, γόμα και μολύβι, ξύστρα και όποια χρώματα έχετε σπίτι σας από: μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές κλπ..
Στο πρώτο μάθημα ίσως να χρειαστεί η βοήθεια ενός ενήλικα για να τοποθετηθούν όλα σωστά και να ξεκινήσει το μάθημα.
Το μάθημα θα γίνεται σε ομάδα έως 10 παιδιών με οδηγίες, βήμα-βήμα για μια κοινή άσκηση προσαρμοσμένη στην ηλικιακή ομάδα.
Κόστος μαθήματος 5€.