Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη τόσο για τη μαμά, όσο και για το μωρό. Η διατροφή κατά το θηλασμό είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε για να φροντίσετε το μωρό και τον εαυτό σας. Επιπλέον, η κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε πιο γρήγορα από τα κιλά της εγκυμοσύνης. Αλλά και ο θηλασμός συμβάλλει στην απώλειά τους, γιατί το λίπος που αποθηκεύσατε καίγεται για την παραγωγή του γάλακτος.
Ο θηλασμός απαιτεί διατροφή με περισσότερες θερμίδες
Ο οργανισμός σας εργάζεται σκληρά για παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Υπολογίζεται ότι ο θηλασμός αυξάνει τις ενεργειακές σας ανάγκες κατά περίπου 500 θερμίδες την ημέρα. Έχετε, επίσης, αυξημένη ανάγκη για περισσότερα θρεπτικά συστατικά, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή. Είναι λογικό να θέλετε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης γρήγορα, αλλά ίσως χρειαστεί να είστε υπομονετική. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην χάσετε βάρος, ίσως ακόμα και να πάρετε λίγο, τους πρώτους τρεις μήνες του θηλασμού, καθώς λόγω των ορμονικών αλλαγών στο σώμα σας, ενδεχομένως έχετε μεγαλύτερη όρεξη. Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, ειδικά τους πρώτους μήνες του θηλασμού, μπορεί να μειώσει τόσο την παροχή γάλακτος όσο και τα επίπεδα ενέργειας που χρειάζεστε. Γενικά, να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό ως μαραθώνιο και όχι ως σπριντ.
Σωστή διατροφή για το θηλασμό
Είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία από θρεπτικές τροφές για να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες θρεπτικών ουσιών που συνοδεύουν το θηλασμό. Φροντίστε να καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Προτιμήστε κυρίως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί, λάδι και όχι λίπη. Ο γενικός κανόνας είναι ότι μπορείτε να φάτε οτιδήποτε με μέτρο ενώ θηλάζετε. Ωστόσο, αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, τα πολλά γλυκά και γενικά τροφές που εσείς η ίδια δεν ανέχεστε ή που ίσως σας προκαλούν αλλεργία. Μπορείτε να πίνετε πολλά υγρά, καθώς πιθανότατα θα νιώθετε αίσθημα δίψας. Μην ξεχνάτε πως η πείνα δημιουργεί κούραση και όταν η μητέρα είναι κουρασμένη το μωρό γίνεται ευέξαπτο.
Θηλασμός και κατανάλωση καφέ
Περίπου το 1% της καφεΐνης που καταναλώνετε μεταφέρεται στο μητρικό γάλα. Οι μέτριες ποσότητες καφέ και καφεϊνούχων ποτών δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβη, αλλά μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο του μωρού. Επομένως, συνιστάται να περιορίζεται η πρόσληψη καφέ σε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
Θηλασμός και κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ, επίσης, μεταφέρεται στο μητρικό γάλα. Η κατανάλωσή του στη διάρκεια του θηλασμού δεν έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει το βρέφος αν γίνεται περιστασιακά και με σύνεση, δηλαδή, σύμφωνα με τη σύσταση, 0.5 γρ. αλκοόλ ανά κιλό βάρους, που για μία γυναίκα 60 κιλών αντιστοιχεί σε δύο μπύρες, 150 ml κρασί ή ένα αποσταγμένο ποτό. Μετά την κατανάλωση ενός ποτού είναι απαραίτητες περίπου δύο ώρες αποχής από το θηλασμό. Η άντληση και αποθήκευση του γάλακτος πριν την κατανάλωση αλκοόλ, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μην εκτεθεί το μωρό σε αυτό.
Θηλασμός και πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας
Περίπου το 2-6% των μωρών ενδέχεται να είναι αλλεργικά στην πρωτεΐνη του γάλακτος αγελάδας μέσω της διατροφής της μητέρας τους και μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα, έκζεμα, διάρροια, αιματηρά κόπρανα, έμετο ή κολικούς. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να αποκλείσετε όλες τις πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος από τη διατροφή σας για 2 - 4 εβδομάδες αν επιθυμείτε να συνεχίσετε τον θηλασμό. Αν τα συμπτώματα του μωρού βελτιωθούν, δοκιμάστε ξανά την κατανάλωση για μια εβδομάδα. Αν δεν εμφανιστούν και πάλι, το μωρό μάλλον ξεπέρασε τη δυσανεξία, αλλά αν εμφανιστούν, θα πρέπει να σταματήσετε τα αγελαδινά γαλακτοκομικά μέχρι το μωρό να φτάσει τους 9 - 12 μήνες.