Οι τροφικές αλλεργίες παρατηρούνται σχετικά συχνά στα μωρά, ωστόσο η αντίδραση σε κάποια τροφή δεν συνεπάγεται αυτομάτως κάποια αλλεργία. Οι αλλεργίες σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, τα βρέφη που έχουν τουλάχιστον ένα γονιό με αλλεργικές παθήσεις, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν κάποια τροφική αλλεργία, ειδικά αν ήδη εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας, αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος.
Η αποφυγή συγκεκριμένων αλλεργιογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, δεν συνιστάται ως μέσο πρόληψης για μία μητέρα. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τη θρέψη του βρέφους, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, είναι εύκολο να αφομοιωθεί και ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Στους τέσσερις με έξι μήνες, όταν δηλαδή αρχίσουμε να εισάγουμε τις στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού, θα πρέπει να του δώσουμε να δοκιμάσει μεμονωμένες τροφές, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι προκάλεσε τυχόν αλλεργία. Συγκεκριμένα, μπορούμε να του δώσουμε φρούτα όπως μήλο, αχλάδι και μπανάνα, λαχανικά, γλυκοπατάτα και καρότο, καθώς και ρύζι ή δημητριακά.
Τα παραπάνω τρόφιμα μπορούν να εισαχθούν ένα ένα στη διατροφή ενός μωρού, κάθε 3-5 ημέρες, ανάλογα με την ανάπτυξή του. Αυτή η σταδιακή εισαγωγή τροφών, μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τι μπορεί να προκαλεί κάθε τρόφιμο στο μωρό.
Αν οι παραπάνω τροφές γίνουν καλά ανεκτές από το μωρό, τότε περίπου στους έξι μήνες, μπορούμε να του δώσουμε να δοκιμάσει σταδιακά αυγά, γαλακτοκομικά και ψάρια/θαλασσινά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθυστέρηση της εισαγωγής αυτών των τροφών στη διατροφή του μωρού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε πρώτα με τον παιδίατρό σας, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα την ανάπτυξη του μωρού σας.
Υπάρχουν περισσότερα από 160 αλλεργιογόνα τρόφιμα. Τα πιο συνήθη είναι τα αυγά, το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδή/θαλασσινά. Η αντιμετώπιση της αλλεργίας γίνεται με πλήρη διακοπή τους και σίτιση με εναλλακτικές τροφές.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, βραχνάδα, συριγμό, σφίξιμο στο λαιμό, πόνο στην κοιλιά, έμετο, διάρροια, φαγούρα, υγρά ή πρησμένα μάτια, κοκκινίλες, οίδημα, ζάλη ή λιποθυμία.
Αν τυχόν παρουσιαστεί στο μωρό οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο. Οι τροφικές αλλεργίες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς δημιουργούν περιορισμούς στην ποιότητα ζωής του μωρού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε μια αλλεργική αντίδραση και να είστε προετοιμασμένοι εάν υπάρξει κάποιο συμβάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 80% των βρεφών που εμφανίζουν αλλεργίες στο γάλα και το αυγό, αναπτύσσουν ανοχή μέχρι την ενηλικίωση και μπορούν να καταναλώνουν αυτές τις τροφές. Ωστόσο, κατά την παιδική ηλικία είναι απαραίτητος ο έλεγχος από τον αλλεργιολόγο, με ειδικά αλλεργικά τεστ και εξετάσεις αίματος, προκειμένου να παρακολουθείται η πορεία ανάπτυξης ανοχής.