Στην Ελλάδα το 38% των κοριτσιών και το 44% των αγοριών σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το πρώτο βήμα για να εκτιμήσουμε αν πραγματικά συμβαίνει αυτό, είναι να ρωτήσουμε τον παιδίατρό μας. Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς πίνακες δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI) για παιδιά. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και κάνουμε μικρές αλλαγές.
Ενθαρρύνουμε την καλή σχέση του παιδιού μας με το φαγητό
Συνήθως, όταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να χάσει βάρος (ή να τρώει σωστά για να μην πάρει βάρος) του μιλάμε για το τι δεν πρέπει να τρώει και πότε πρέπει να σταματήσει να τρώει. Του μετράμε τις θερμίδες, του μετράμε τις μπουκιές. Προσπαθώντας να το υποστηρίξουμε, πολλές φορές στερούμαστε όλοι μαζί ή τρώμε κρυφά τις λιχουδιές.
Στην πραγματικότητα η σωστή διατροφή δεν είναι θερμίδες, δεν είναι ζάχαρη και λιπαρά. Είναι η σχέση με το φαγητό που χτίζεται σιγά σιγά, είναι η θέληση που έχουμε να αισθανόμαστε και να ζούμε καλύτερα.
Η τροφή είναι σημαντική για τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία. Μας δίνει ενέργεια για να παίζουμε, να μαθαίνουμε, να αθλούμαστε, να σκεφτόμαστε, να μεγαλώνουμε.
Για να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να τρέφεται σωστά, πρέπει να χτίσουμε τη σχέση του με την τροφή με τρόπο ουσιαστικό, δημιουργικό, ολιστικό και θετικό.
- Του μαθαίνουμε να είναι υπεύθυνο, να επιλέγει σωστά, να ακούει τις ανάγκες του σώματός του, να αγαπάει το σώμα του. Το ενθαρρύνουμε.
- Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε ποια συναισθήματα το ωθούν να φάει μία λιχουδιά. Είναι η πείνα, η γεύση; Ή μήπως νιώθει απογοητευμένο, αγχωμένο ή βαριέται; Συζητάμε.
- Του τα δείχνουμε όλα αυτά μέσα από το παράδειγμά μας. Τρώμε οικογενειακά, σε ήρεμο περιβάλλον.
- Αγαπάμε τον εαυτό μας, αγαπάμε το παιδί μας, του μαθαίνουμε να αγαπάει και αυτό τον εαυτό του.
Ποια δίαιτα είναι ιδανική για το παιδί μου;
- Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος μας. Πολλές φορές στα μικρά παιδιά δεν είναι απαραίτητο να χάσουν κιλά. Αν διατηρήσουν τα ίδια κιλά ενώ ψηλώνουν, αυτό ισοδυναμεί με απώλεια βάρους.
- Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας πρώτα απ’ όλα τις αρχές της υγιεινής διατροφής: Μέτρο – ποικιλία – ισορροπία. Είναι σημαντικό να τους παρέχουμε υγιεινή τροφή και να τα βοηθάμε να επιλέξουν.
- Μιλάμε με έναν ειδικό. Εκείνος θα εκτιμήσει τη διατροφική κατάσταση του παιδιού και θα μας καθοδηγήσει, αν πρέπει να δει το παιδί ή αν αρκεί να συμβουλεύσει εμάς τους γονείς.