Η γνώση και η μάθηση δε σταματούν ακόμη και στις διακοπές! Για του λόγου το αληθές, μικροί και μεγάλοι βρίσκουν καταφύγιο σε νησιά, όχι μόνο για τις παραλίες και τα τοπία, αλλά και για τον πλούσιο ιστορικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα! Με όλες τις προφυλάξεις και με ανανεωμένη διάθεση, μπορείτε να επισκεφθείτε, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας στη γραφική Αλόννησο, που ανοίγει τις θαλάσσιες πύλες του φέτος, με αφορμή ένα παλιό ναυάγιο της κλασικής περιόδου και προσφέρει θέαμα και ιστορία σε όσους μικρούς φίλους απολαμβάνουν την ενάλια αρχαιολογία σε ένα ούτως ή άλλως μοναδικό θαλάσσιο πάρκο, το Εθνικό Πάρκο Βορείων Σποράδων. Στο παγκοσμίου φήμης Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη ρομαντική για τα ηλιοβασιλέματά της, Σαντορίνη, θα δείτε και θα θαυμάσετε για πρώτη φορά, την Αρχαϊκή Κόρη της Θήρας, ένα άγαλμα υπερφυσικού μεγέθους από μάρμαρο που θα αποτελέσει ιστορικό σημείο αναφοράς μαζί με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα και γνωστές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, όπως τον Ψαρά και του Κυανοπίθηκους που βρίσκουν επιτέλους το… σπίτι τους, στο στεγασμένο πλέον, αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου! Τέλος, μην παραλείψετε, εάν βρεθείτε στην «κοσμική κυρία» των Κυκλάδων τη Μύκονο, να επισκεφθείτε τη γειτονική – προστατευμένη από την UNESCO – Δήλο, το μεγαλύτερο νησί-μουσείο της χώρας, ίσως και του κόσμου, όπου μαρμάρινα λιοντάρια, αρχαιολογικές οικίες, αγάλματα και ναοί θεών του Ολύμπου και αρχαίο θέατρο αξιώσεων υποδέχεται τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία, στη μυθολογία, στην αρχαιοελληνική ομορφιά!
1. Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας ανοίγει στην Αλόννησο τον Αύγουστο
Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο.
Το όλο εγχείρημα άρχισε να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων.
Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Για τους λόγους αυτούς το ναυάγιο της Περιστέρας επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.
Ένας ψαράς ήταν ο πρώτος που αντίκρυσε το 1985 το αρχαίο ναυάγιο κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων: ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. Ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο), περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για το κρασί τους. Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Το ναυάγιο είναι από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας.
Η ανασκαφή του έγινε από τους αρχαιολόγους και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, που σήμερα φροντίζουν και για το άνοιγμα του ναυαγίου στο κοινό. Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ως τα -28 μέτρα και η ομορφιά των νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο, σύγχρονο και μοναδικό στην Ελλάδα εκθεσιακό χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού προσφέροντας μια μοναδική καταδυτική εμπειρία. Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν.
Στα σοκάκια της Χώρας Αλοννήσου υποδέχεται τον επισκέπτη το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και την δυνατότητα να εικονικής κατάδυσης στον βυθό και περιήγησης στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.
Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου.
Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023. Το έργο - «σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει παρουσιαστεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure κ.ά..
Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος Περιστέρας Αλοννήσου, Αλόννησος, 24243 50201
2. Αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη
Η Σαντορίνη, που πάντα είναι γεμάτη εκπλήξεις, κράτησε ακόμη μία για τους επισκέπτες της και είναι ένα υπέροχο μουσείο στη Χώρα. Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας αποτελεί ένα σημαντικό τόπο πολιτισμού και στολίδι των Κυκλάδων. Φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι και αλλού. Με τη μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται, σκιαγραφείται η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων -βλέπετε μόλις μερικά από από τις χιλιάδες που έχουν βρεθεί- μια πορεία δυναμική και δημιουργική, που κατέστησε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων ως το σημείο αναφοράς που είναι σήμερα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας και των Κυκλάδων, ιδρύθηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Θήρας (1896-1902). Το υπάρχον κτήριο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ανεγέρθηκε τα έτη 1960-1962 από το Γραφείο Οικισμού Θήρας, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ανοικοδόμησης. Μετά την επέκταση και ολοκλήρωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την οργάνωση της έκθεσής του από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου, αείμνηστο Ν. Ζαφειρόπουλο, άνοιξε για το κοινό, μετά από ολιγοετή διακοπή, το 1968, λειτουργώντας έκτοτε αδιάλειπτα.
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού και της υπουργού πολιτισμού που δεσμεύτηκαν για τον εκσυγχρονισμό, και την αναβάθμιση του μουσειακού κελύφους και την επανέκθεση της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, το ιστορικό και αρχιτεκτονικό αυτό κόσμημα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό, την Αρχαϊκή Κόρη της Θήρας στο, στεγασμένο πλέον, αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, της υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινης Δαιδαλικής Κόρης, τον μεγαλύτερο ιστορικό «θησαυρό» του μουσείου που θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο!
Τέλος, η δέσμευση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και την αποκατάσταση και μελλοντική έκθεση παλαιών σημαντικών τοιχογραφιών – που μεταφέρθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο Προϊστορίας Θήρας πριν από 20 χρόνια – μεταξύ των οποίων και ο Ψαράς, η μικρογραφική ζωφόρος του στόλου και οι κυανοπίθηκοι, που δημιουργήθηκαν κατά τον 17ο αι. π.Χ. και αποτελούν σπουδαίο κομμάτι της ιστορικής συλλογής τοιχογραφιών της χώρας μας!
Φηρά, Τ.Κ. 84700, Θήρα, 22860 23217
3. Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου: το μοναδικό νησί-μουσείο γεμάτο ιστορία και ομορφιά!
Ένα εξίσου υπέροχο και ταυτόχρονο σημαντικό μουσείο για τον ελληνικό πολιτισμό και ίσως το μεγαλύτερο υπαίθριο αρχαιολογικό του κόσμου! Το μικρό αυτό νησάκι λίγα μίλια μόνο μακριά από την πολύβουη Μύκονο, μπορεί να σας παρουσιάσει μοναδικά ευρήματα που βρέθηκαν στο περιοχή του Αιγαίου. Επίσης είναι σωστό να σημειωθεί πως από το 1990, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Δήλος αναδύεται στην ελληνική Ιστορία πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια από σήμερα ως ένα πολύ σημαντικό λατρευτικό κέντρο του ιωνικού κόσμου και, σύμφωνα με τη Μυθολογία, εδώ κατέφυγε η Λητώ κυνηγημένη από τη ζηλόφθονη Ήρα, για να φέρει στο φως το γιο του Δία, Απόλλωνα, τον πιο όμορφο από τους αθανάτους, και την αδελφή του Άρτεμη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ως τότε η «άδηλος» Αστερία, έτσι ονομαζόταν πριν το νησί που επέπλεε στη θάλασσα – με τη γέννηση του Απόλλωνα, η «άδηλος» έγινε Δήλος, δηλαδή φανερώθηκε με τη δύναμη του Δία και πλημμύρισε φως και άνθη και σύμφωνα με το θρύλο δέθηκε στο βυθό «δηλωμένη» = Δήλος.
Ο επισκέπτης φτάνοντας στο νησί αντικρίζει με θαυμασμό τεράστιους όγκους θραυσμάτων που κείτονται στοιβαγμένοι ολόγυρα στην πεδιάδα και γιγάντια κομμάτια και κίονες από κατάλευκο μάρμαρο, άλλοι με ραβδώσεις, άλλοι απλοί, βάσεις, κιονόκρανα, ζωφόροι και κάθε είδους σπαράγματα γεμάτα ομορφιά, ζωή και ιστορία!
Με κεντρικά αξιοθέατα την Οικία του Διονύσου, με τον όμορφο Διόνυσο πάνω σε ένα πάνθηρα, το Αρχαίο Θέατρο που μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι και 5.500 θεατές, το Μεγάλο Ναό του Απόλλωνα με το ομώνυμο άγαλμα, το φημισμένο Άνδηρο Των Λεόντων που ατενίζουν την Ιερή Λίμνη – τα πολυφωτογραφημένα αντίγραφα, φυσικά, μια που τα πρωτότυπα είναι στο Μουσείο της Δήλου – και φυσικά το ίδιο το Μουσείο που περιλαμβάνει πλήθος εκθεμάτων που κόβουν την ανάσα, η Δήλος… δηλώνει τη μοναδική της παρουσία, ως ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός οικισμός του Αιγαίου!
Οι ανασκαφές στο νησί ξεκίνησαν το 1873 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Από το 1904 έως το 1914 αποκαλύφθηκαν τα σημαντικότερα τμήματα της αρχαίας Δήλου, ενώ σημαντικές ανασκαφές έγιναν και κατά την περίοδο 1958-1975. Το 1904, με δαπάνη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, χτίστηκε και το Μουσείο της Δήλου. Το αρχικό κτίριο περιελάμβανε πέντε αίθουσες, στις οποίες προστέθηκαν και άλλες το 1931 και το 1972. Η σημερινή έκθεση καταλαμβάνει εννέα αίθουσες: στις έξι εκτίθενται τα γλυπτά και τα ανάγλυφα που βρέθηκαν στο νησί, σε δύο αίθουσες τα αγγεία των προϊστορικών έως και των υστεροελληνιστικών χρόνων και σε μια άλλη εκτίθενται διάφορα μικροαντικείμενα που βρέθηκαν στις ιδιωτικές κατοικίες της Δήλου.
Οι συλλογές που περιλαμβάνει το Μουσείο είναι άκρως εντυπωσιακές: Επιτύμβια αγάλματα και στήλες του 7ου -1ου αιώνα π.Χ., αγγεία των μέσων της 3ης χιλιετίας- 1ου αιώνα π.Χ., ειδώλια, κοσμήματα και μικροαντικείμενα, ψηφιδωτά, αγάλματα του Διοσκουρίδη και της συζύγου του -Αθηναίων που κατοικούσαν στη Δήλο – που βρέθηκαν στην οικία του ζεύγους, στη συνοικία του Θεάτρου. Επίσης, το άγαλμα του Απόλλωνα, τοιχογραφία από τον εξωτερικό τοίχο ενός σπιτιού και πάρα πολλά άλλα. Όντως, η Δήλος είναι η καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη στην Ελλάδα και ένα μυστικό που θα πρέπει να ανακαλύψετε!
Μύκονος, Τ.Κ. 84600, Μύκονος, 22890 22259