Η συνύπαρξη παιδιών με κατοικίδια έχει πολλά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με κατοικίδια έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, παρουσιάζουν συναισθηματική εξέλιξη και πληρότητα, νιώθουν αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος. Αναπτύσσουν συναισθηματικές δεξιότητες όπως η υπομονή και η συμπόνια, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και κοινωνικοποιούνται καλύτερα στην ενήλικη ζωή.
Τα παιδιά που μεγάλωσαν με κατοικίδιο, αναφέρουν ότι πρόκειται για μία από τις δέκα πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δημιουργηθεί μια όμορφη σχέση μεταξύ παιδιού και κατοικίδιου και αυτή η φιλία ξεκινά από την πρώτη μέρα που το βρέφος έρχεται στο σπίτι, αν και κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό.
Το κατοικίδιο ζωάκι σας είναι μέλος της οικογένειάς σας, μίας οικογένειας που μεγαλώνει με την άφιξη του μωρού σας. Είναι, όμως, αλήθεια ότι ο ερχομός του μωρού ίσως αναστατώσει το ζωάκι που ήδη έχετε στο σπίτι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για να θυμόμαστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το κατοικίδιο (αν είναι γάτα ή σκύλος) μόνο του με το μωρό, καθώς το νεογέννητο δεν είναι σε θέση να απωθήσει το ζώο, αν τυχόν χρειαστεί κάτι τέτοιο.
Πριν υποδεχθείτε, λοιπόν, το μωράκι σας, επιτρέψτε στο κατοικίδιό σας να εξερευνήσει σημεία και πράγματα που σχετίζονται με το μωρό, όπως π.χ. το δωμάτιο, τα ρούχα και τα παιχνίδια του.
Επιστρέφοντας με το μωρό στο σπίτι, αφήστε το σκυλάκι σας να μυρίσει και να εξερευνήσει το μωράκι σας. Αν είναι πολύ επιφυλακτικό, μιλήστε του και ενθαρρύνετέ το να πλησιάσει το μωρό. Φροντίστε, όμως, να μην κρατάτε το μωρό μπροστά του, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο, διότι το ζώο μπορεί στιγμιαία να αντιδράσει επιθετικά.
Είναι πολύ σημαντικό το σκυλάκι να υπακούει τις εντολές σας, όταν π.χ. θέλει να γλύψει ή γρυλίζει στο μωρό και αν όχι, θα πρέπει να το τιμωρείτε, χωρίς εννοείται να χρησιμοποιείτε βία Την ημέρα της γνωριμίας, αν το σκυλάκι δεν δείχνει συνεργάσιμο, απομονώστε για λίγο σε άλλο δωμάτιο, και δοκιμάστε να προχωρήσετε στη γνωριμία τους λίγο αργότερα.
Από την άλλη, καθώς τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις, δεν θα πρέπει να τα φέρνουμε σε άμεση επαφή με το κατοικίδιο και τα αντικείμενά του τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Επίσης, μεγαλώνοντας, το παιδάκι σας θα πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται στο ζώο έτσι ώστε να μην του προκαλεί πόνο ή ενόχληση. Αν πρόκειται για γάτα ή σκύλο, δεν τους τραβάμε την ουρά, δεν τα ενοχλούμε όταν τρώνε και ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες συνύπαρξης με ένα κατοικίδιο.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Αφού έχουμε ασχοληθεί με το κατοικίδιο, πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν πιάσουμε το μωρό. Επίσης, φροντίζουμε την υγεία του κατοικίδιού μας, με τακτική κτηνιατρική παρακολούθηση και τους προβλεπόμενους εμβολιασμούς.
Αν καταπιούμε τρίχα του κατοικίδιού μας δεν κινδυνεύουμε. Αντίθετα, τα μικρόβια και παράσιτα που μπορεί να βρίσκονται στην τρίχα του ζώου, είναι δυνατό να προκαλέσουν κάποια ασθένεια, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φροντίζουμε για την καλή υγεία του κατοικίδιού μας.
Μην ξεχνάτε ότι το κατοικίδιό σας, έχει κι αυτό ανάγκη το χρόνο και τη φροντίδα σας, λίγη ώρα κάθε μέρα, μία συνήθεια την οποία δεν πρέπει να αμελήσετε όταν έρθει το μωράκι σας. Με αυτό τον τρόπο του δείχνετε ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό για εσάς και αποφεύγετε την πιθανότητα το ζωάκι σας να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά. Μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς στην συμπεριφορά σκύλων αν έχετε οποιαδήποτε απορία.