Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και συναρπαστικό πόσο γρήγορα μεγαλώνει το μωρό σας και το γεγονός ότι κάθε μέρα συνοδεύεται από νέα πράγματα και εμπειρίες, τόσο για το ίδιο το μωρό, όσο και για εσάς, τους γονείς του.
Τώρα, λοιπόν, που το μωρό σας έφτασε κιόλας στην ηλικία των 10 μηνών, θα παρατηρήσετε τις ακόλουθες αλλαγές ως προς την ανάπτυξή του:
Σωματική ανάπτυξη: Σε αυτή τη φάση το μωρό σας γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα και το αντίστροφο, αρχίζει να μπουσουλάει, να στέκεται όρθιο κρατώντας τα έπιπλα, ίσως και να κάνει μερικά βήματα αν το βοηθάτε, κρατώντας τα χεράκια του.
Νοητική ανάπτυξη: Ανταποκρίνεται όταν φωνάζετε το όνομά του, ενώ σταδιακά, αρχίζει να λειτουργεί η μακρόχρονη, συνειδητή μνήμη, οπότε το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει τα παιδικά τραγουδάκια που του λέτε και τα περιμένει από εσάς. https://www.citykidsguide.com/pote-anaptyssetai-i-mnimi-ton-moron
Λεκτική ανάπτυξη: Επαναλαμβάνει ήχους ή μια συλλαβή που ακούει, οπότε μπορεί να λέει «μαμά» ή «μπαμπά». Επίσης, αρχίζει να δείχνει προτιμήσεις στους ήχους που ακούει τριγύρω του.
Κοινωνική ανάπτυξη: Του αρέσουν παιχνίδια όπως να κρύβετε το πρόσωπό σας (κου-κου, τσα!) ή αντικείμενα και να τα εμφανίζετε. Μιμείται, παρατηρεί, αντιγράφει τις κινήσεις σας, ενώ μπορεί να ακολουθεί 1 ή 2 «εντολές» σας.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντική η δική σας συμβολή, μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να ανακαλύψει περισσότερα.
- Φροντίστε να μιλάτε όσο περισσότερο γίνεται στο μωρό σας.
- Αφήστε το να εξερευνήσει το χώρο, αλλά να είστε σίγουροι για την ασφάλειά του.
- Δώστε του παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του.
Στην ηλικία των 10 μηνών, η ικανότητα σκέψης του μωρού σας αρχίζει να ωριμάζει και πλέον μπορεί σιγά σιγά να κατανοεί πιο σύνθετες έννοιες. Επομένως, είναι καλό να του δίνετε παιχνίδια δραστηριοτήτων, τα οποία έχουν πολλές λειτουργίες και του παρέχουν τη δυνατότητα να τα εξερευνήσει.
Παιχνίδια που ενθαρρύνουν το μωρό να στέκεται και να προχωράει
- Ενθαρρύνετε το μωρό να κρατηθεί και να σηκωθεί όρθιο δείχνοντάς του χαρακτηριστικά που βρίσκονται στο επάνω μέρος του παιχνιδιού: "Τι θα συμβεί αν πατήσουμε το κουμπί που βρίσκεται εκεί πάνω;"
- Κάντε χώρο γύρω από το παιχνίδι ώστε το μωρό να μπορεί να πιαστεί, να σηκωθεί και να γυρίσει γύρω από αυτό. Για μάθει να σηκώνεται και να ισορροπεί, πρέπει να έχει ένα σταθερό στήριγμα.
- Ενισχύστε τη γλωσσική του αντίληψη χρησιμοποιώντας περιγραφικές λέξεις καθώς παίζετε με το παιχνίδι, π.χ.: «Κοίτα, η μύτη του ανάβει!».
Παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη μάθηση
- Βάλτε τις βάσεις. Παιχνίδια σαν αυτά φέρνουν το μωρό σας σε επαφή με τις βάσεις της μάθησης, δηλαδή με απλές και σημαντικές έννοιες όπως τα γράμματα, οι αριθμοί, τα σχήματα και τα χρώματα. Μιλήστε του για αυτά όταν παίζετε μαζί, αλλά και σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σας στην καθημερινά. "Αυτός είναι ο αριθμός δύο. Πάρε δύο μπισκοτάκια".
- Ώρα για παιχνίδι. Προσελκύστε το ενδιαφέρον του παίζοντας παιχνίδια με γράμματα ή αριθμούς. Διαλέξτε ένα γράμμα και βρείτε κάτι στο δωμάτιο που να ξεκινάει με το γράμμα αυτό. Φωνάξτε δυνατά το γράμμα και το όνομα του αντικειμένου: "Αυτό είναι το «μ». Από «μ» αρχίζει η μαμά." Με τον τρόπο αυτό προσπαθείτε όχι να του μάθετε τα γράμματα και τους αριθμούς, αλλά να διευρύνετε τις γενικότερες γνώσεις του.
Παιχνίδια με εκπλήξεις
- Έκπληξη! Καθίστε με το παιδί σας στο πάτωμα και δείξτε του τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα του παιχνιδιού.
- "Πού να είναι η μπαλίτσα;" Έτσι το μωρό θα αρχίσει να αποκτά από τόσο νωρίς αντίληψη της έννοιας του χώρου.
- Χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερες περιγραφικές λέξεις στις "συζητήσεις" σας. Στα μωρά αρέσει πολύ να σας ακούνε και αυτό τα προετοιμάζει για τα πρώτα τους λογάκια.
Παιχνίδια ρόλων
- Μετρήστε. Όταν το μωρό παίζει με το παιχνίδι του, χρησιμοποιήστε κάποιο αντίστοιχο αντικείμενο που έχετε εσείς. Για παράδειγμα, μετρήστε κάτι με ένα χάρακα και δείτε το μωρό σας να προσπαθεί να συσχετίσει το παιχνίδι του με το αντικείμενό σας.
- Τραγουδήστε μαζί με τα μουσικά παιχνίδια του μωρού. Μόλις σας ακούσει θα θέλει να κάνει το ίδιο!
- Μέσα στην ημέρα προσπαθείτε να ενισχύετε την ικανότητα αντίληψης του μωρού "Κοίτα το πιάτο σου", και αυτό κύκλος είναι".
- Δώστε στο μωρό πλαστικά μπολάκια και φλιτζάνια και αφήστε το να τα στοιβάξει όπως θέλει ή και ένα κουτάλι, οπότε θα σας παίξει και μουσική!