Η Λέσχη της Φύσης: Σειρά εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο ΚΠΙΣΝ (21-22/9)

Στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend, εγκαινιάζεται η Λέσχη της Φύσης, μια σειρά εργαστηρίων με στόχο μικροί και μεγάλοι να ανακαλύψουν μικρά βήματα για το πώς μπορούμε προστατέψουμε τη φύση και τη βιοποικιλότητα στις αστικές περιοχές, στους κήπους και τα μπαλκόνια μας.

Μέσα από 12 διαφορετικά σύντομα εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα πάρουν σημαντικές πληροφορίες τις οποίες θα μπορούν να εφαρμόσουν σπίτι τους. Στους μικρούς συμμετέχοντες θα δοθεί ένα αναμνηστικό passport ώστε να συγκεντρώσουν σφραγίδες από τα εργαστήρια που έχουν παρακολουθήσει.

Πρόγραμμα εργαστηρίων

Σάββατο 21/9

16.00-16.30
Φτιάχνουμε φυσικούς φυτοφράκτες και μικρά «βρώσιμα δάση»/ food forests για τους σημαντικούς επικονιαστές που χάνονται

Δημιουργούμε φυτικά καταφύγια για να βοηθήσουμε τους σημαντικούς επικονιαστές όπως οι πεταλούδες κι οι νυχτοπεταλούδες, που  εξαφανίζονται από το οικοσύστημα. Μαθαίνουμε τα μυστικά μιας πολύτιμης συμβίωσης.
Καλλιεργούμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας όσα χρειάζονται για να τους βοηθήσουμε, όπως  λουλούδια, λαχανικά και αρωματικά βότανα τσουκνίδες, κισσό κ.α.

16.40-17.10
Αστικά μποστάνια / Καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά

Τα αστικά μποστάνια στον κήπο, το μπαλκόνι μας, τον σχολικό κήπο ή σε έναν κοινοτικό λαχανόκηπο, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καλλιεργήσουμε τα δικά μας λαχανικά, να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και να ενισχύσουμε την τοπική βιοποικιλότητα. Μαθαίνουμε τα μυστικά της φροντίδας του μποστανιού μας, πώς να καλλιεργούμε λαχανικά από σπόρους και να τα προστατεύουμε οικολογικά από τα παράσιτα με φυσικούς τρόπους!  

17.20-17.50
Κατασκευάζουμε Ταΐστρες και Φωλιές για πουλιά τον Χειμώνα & Ποτίστρες την Άνοιξη    

Κατασκευάζοντας ταΐστρες και φωλιές για πουλιά τον χειμώνα και ποτίστρες την άνοιξη είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να βοηθήσουμε τα πουλιά να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

18.00-18.30
Φτιάχνουμε τροφή για τα φυτά μας από τα υπολείμματα της κουζίνας μας /  Κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την ανακύκλωση των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και τη δημιουργία πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά κομπόστ για τα φυτά μας.  Η διαδικασία αυτή βοηθά στη μείωση των απορριμμάτων και παρέχει φυσικό λίπασμα που βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους και την υγεία των φυτών. Μαθαίνουμε ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κομποστοποίηση και ποια όχι και τα σωστά βήματα και συμβουλές για την πετυχημένη κομποστοποίηση των υπολειμμάτων της κουζίνας μας και την δημιουργία τροφής για τα φυτά μας

18.40-19.10
Οικολογική Φυτοπροστασία στον κήπο και το μπαλκόνι μας  /  Ένα καταφύγιο για τη βιοποικιλότητα

Τα σπίτια και οι κήποι πρέπει να είναι ασφαλή για τη βιοποικιλότητα. Αποφεύγοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων συμβάλλουμε στην προστασία της φύσης, της υγείας μας.
Υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που κρατάνε μακριά τα ζωύφια και τα αγριόχορτα του κήπου. Μαθαίνουμε βασικές οικολογικές πρακτικές για την προστασία των φυτικών μας φίλων στο μπαλκόνι ή στο αστικό μας μποστάνι.

19.20-19.50
Καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα

Όταν τρώμε τρόφιμα που παράγονται τοπικά, μειώνουμε τις εκπομπές CO2 , από τη μεταφορά τους. Είναι καλό και για τη βιοποικιλότητα, καθώς πολλά ζώα και φυτά τείνουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής/κρίσης. Μαθαίνουμε πληροφορίες για την εποχικότητα, τοπικότητα, τα τροφομίλια και την ενσυνείδητη διατροφή.   

Κυριακή 22/9

12.00-12.30
Φροντίζουμε  τα καρποφόρα δέντρα του κήπου και της γειτονιάς μας

Η ενασχόληση με τα καρποφόρα δέντρα στον κήπο και τη γειτονιά μας μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε φρέσκα φρούτα, να βελτιώνουμε την αισθητική του αστικού περιβάλλοντος και να συμβάλλουμε στην τοπική βιοποικιλότητα. Τα δέντρα συμβάλλουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και παρέχουν καταφύγιο και τροφή για την τοπική άγρια ζωή. Ενημερωνόμαστε για την φροντίδα των καρποφόρων δέντρων, που απαιτεί προσοχή και διάφορες εργασίες, όπως η βελτίωση του εδάφους, το κλάδεμα, το πότισμα, η θρέψη και η προστασία από ασθένειες και παράσιτα.

12.40-13.10
Ξενοδοχεία εντόμων -  Δημιουργούμε φωλιές για μέλισσες και πεταλούδες  

Δημιουργώντας ξενοδοχεία εντόμων, μπορούμε να βοηθήσουμε στη διατήρηση των πληθυσμών των μελισσών και πεταλούδων, καθώς και άλλων ωφέλιμων εντόμων στον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Αυτά τα ξενοδοχεία παρέχουν καταφύγιο και χώρους φωλιάσματος για τα έντομα, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επικονίαση και την υγιή ισορροπία του οικοσυστήματος.

13.20-13.50
Εξοικονόμηση νερού στον κήπο και το μπαλκόνι μας

Μαθαίνουμε για τα μεσογειακά πολυετή φυτά που μπορούν να ευδοκιμούν σε ξηρές συνθήκες και για ποικιλίες λαχανικών που αντέχουν στην ξηρασία. Πρακτικές συμβουλές και τεχνικές για να διατηρήσουμε τον κήπο μας υγιή και όμορφο με λιγότερο νερό.

14.00-14.30
Πλάθουμε τις σποροβόμβες της βιοποικιλότητας και κάνουμε την πόλη μας πιο «πράσινη».

Οι σποροβόμβες (seed bombs) είναι μικρές μπάλες πηλού, που περιέχουν σπόρους και άλλα υλικά που βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών. Είναι ένας έξυπνος και διασκεδαστικός τρόπος για να ενισχύσουμε τη βιοποικιλότητα στις πόλεις, να βοηθήσουμε περιοχές που είναι εγκαταλελειμμένες ή υποβαθμισμένες να γίνουν πιο «πράσινες», και να εμπλέξουμε μικρούς και μεγάλους σε περιβαλλοντικές δράσεις. Μαθαίνουμε πώς να φτιάχνουμε τις δικές μας σποροβόμβες με τους κατάλληλους σπόρους, ιδιαίτερα για περιοχές όπου είναι δύσκολο να καλλιεργήσουμε φυτά με άλλους τρόπους.

14.40-15.10
Προστατέψτε τα σκουλήκια / Ο απίθανος γεωσκώληκας

Οι γαιοσκώληκες ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους, ανακυκλώνοντας  οργανικά υλικά και φύλλα, διατηρώντας το έδαφος  υγιές και βοηθώντας στην ανάπτυξη  των φυτών μας. Μαθαίνουμε σημαντικές πληροφορίες για τους γαιοσκώληκες, τον ρόλο τους στο έδαφος και πώς να προστατέψουμε αυτούς τους «βοηθούς» κήπου. Μπορούμε άραγε να έχουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας μια μικρή σκουληκοφάρμα;  

15.20-15.50
Ο Αστικός βοτανόκηπος – «Βιοποικιλότητα με όλες τις αισθήσεις»!

Η δημιουργία ενός μικρού αστικού βοτανόκηπου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να καλλιεργήσουμε φρέσκα βότανα και μυρωδικά στον κήπο, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα μας.  Μαθαίνουμε οδηγίες και συμβουλές για να ξεκινήσουμε τον δικό μας  βοτανόκηπο,  μυστικά για την φροντίδα των φυτών, πώς να τα συλλέγουμε και να τα συντηρούμε στο σπίτι μας για χρήση όλο τον χρόνο.

Σχεδιασμός - Συντονισμός - Υλοποίηση : Open Farm

  • Για παιδιά 6-12 ετών και τους συνοδούς τους
  • Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας
  • Για 15 παιδιά και 15 συνοδούς

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Τηλ.
2168091000