Η συναυλία της Camerata Junior - Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στη δεύτερη χρονιά της ως συμφωνική ορχήστρα η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής και ορχήστρα in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει την εκπληκτική Όγδοη συμφωνία του Μπετόβεν και ένα μικρό αφιέρωμα στον Πουτσίνι, με σολίστ τη διεθνούς φήμης σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη

Το παιδικό τμήμα της Ορχήστρας ανοίγει τη συναυλία με μία πόλκα του Γιόχαν Στράους και την πανέμορφη, διασκεδαστική Συμφωνία των Παιχνιδιών του Χάυντν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παιδικό Τμήμα Εγχόρδων 
Johann Strauss Tik-Tak op. 365
Joseph Haydn, Συμφωνία των παιχνιδιών σε ντο μείζονα, ΗΟΒ ΙΙ/47

Νεανικό Συμφωνικό Τμήμα
Ludwig van Beethoven, Συμφωνία αρ. 8 σε φα μείζονα, έργο 93

Giacomo Puccini
Άριες από τις όπερες:Gianni Schicchi, La Rondine, La Boheme, Madama Butterfly

ΥΨΙΦΩΝΟΣ
Βασιλική Καραγιάννη

Camerata Junior – Oρχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νίκος Χαλιάσας

ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Μαργαρίτα Πλέστη

ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΥ
Αριστέα Τσιχλή

ΧΟΡΗΓΟΣ
Φωτεινή Γ. Λιβανού

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΙΟΥ, 19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: € 10.00
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ON LINE megaron.gr και στα Ταμεία του Μεγάρου

Ακολουθούν βιογραφικά στοιχεία των συντελεστών

Η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής και ορχήστρα in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος διετέλεσε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους. Από τον Οκτώβριο του 2018 δάσκαλος και μαέστρος ανέλαβε ο εκλεκτός αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας. Η Ορχήστρα αριθμεί 80 μέλη, ηλικίας 9-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό (αμιγώς εγχόρδων) και ένα νεανικό (συμφωνικό) τμήμα. Η σύνθεσή της ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα εξελίσσονται επαγγελματικά. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα μαθήματα φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα εμφανίζεται τακτικά. Η Camerata Junior έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, στους Δήμους Αιγιαλείας, Κηφισιάς, Υμηττού και Ιλίου στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Τήνο, την Χάλκη κ.α. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουρουπού, του Πάνου Φουντά και του Απόστολου Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για κείνην, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις. Η Ορχήστρα έχει συμπράξει με την χορωδία ενηλίκων των Φίλων της Μουσικής MUSICA, με τις παιδικές χορωδίες Rosarte και Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και με κορυφαίους σολίστ όπως οι M. Petersen, D. Blumenthal, Χ. Δημαράς, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης, Α. Χατζηνικολάου, Στ. Καραπάνος, Σ. Κυανίδου κ.ά. Από το 2022 Μεγάλη Χορηγός της Ορχήστρας είναι η κυρία Φωτεινή Λιβανού.

Η συναυλία της Camerata Junior – Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της. Από νεαρή ηλικία συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα, φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών διεθνώς, όπως Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Σκάλα Μιλάνου, Κωμική Όπερα Βερολίνου, Γερμανική Όπερα Ρήνου (Ντύσσελντορφ), Εθνικό Θέατρο Σάο Κάρλος, Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Αίθουσα Βασίλισσα Ελισάβετ και Κάντογκαν Χολ, Κάρνεγκι Χολ, Τεάτρο Κάρλο Φελίτσε Γένοβας, Βασιλική Όπερα Δανίας, καθώς επίσης σε Νέο Εθνικό Θέατρο, Αίθουσες Μπουνκαμούρα και Μπιγουάκο στο Τόκυο.
Έχει ερμηνεύσει πάμπολλους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μεταξύ άλλων Βασίλισσα της νύχτας (Ο μαγικός αυλός), Λουτσία (Λουτσία ντι Λαμμερμούρ), Βιολέττα (Τραβιάτα), Αμίνα (Η υπνοβάτις), Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Νορίνα (Ντον Πασκουάλε), Ολυμπία (Τα παραμύθια του Χόφμαν), Τζίλντα (Ριγολέττος), Τσερμπινέττα (Αριάδνη στη Νάξο), Τσερλίνα (Ντον Τζοβάννι). 
Τον Οκτώβριο του 2021 τραγούδησε στην Αρχαία Ολυμπία τον Ολυμπιακό Ύμνο a capella στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.
Τον Μάιο του 2023 έλαβε το τιμητικό βραβείο καλύτερου καλλιτέχνη όπερας Μαρία Κάλλας στο Μόντε Κάρλο για το έτος Κάλλας-100 χρόνια από τη γέννησή της.

Η συναυλία της Camerata Junior – Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Νίκος Χαλιάσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου το 1989 πήρε το δίπλωμα βιολιού με Άριστα και Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis και μετά στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin. Μεταπτυχιακές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας έκανε στο Trinity College of Music, με τον Peter Stark, απ’ όπου αποφοίτησε το 1999. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τον διάσημο παιδαγωγό, διευθυντή ορχήστρας Jorma Panula. Από το 2001 είναι μόνιμο μέλος της ΚΟΑ, ως κορυφαίος βιολιστής. 
Έχει διευθύνει επανειλημμένα τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Thüringen Sinfoniker, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, τις Κρατικές Ορχήστρες της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Προύσας και της Αττάλειας, την Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα του Εσκίσεχιρ, τις Ορχήστρες δωματίου της Αλικαρνασσού και της Καρσίγιακα, την Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Δωματίου της Κοπεγχάγης και άλλα μικρότερα σύνολα. 
Από το 2012 έως το 2016 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά. Από το 2016 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «ΜουσιΚώς» στα Δωδεκάνησα. (www.mousikosfestival.gr) Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ορχήστρας Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής. Από το 2021 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χάλκης «Δημήτρης Κρεμαστινός»   (www.chalkimusicfestival.gr).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα