Η διατροφή του μωρού είναι πολύ βασική υπόθεση και μέχρι τώρα το τάισμα, ήταν δική σας φροντίδα. Όσο, όμως, μεγαλώνει, θέλει να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα μόνο του. Περίπου στην ηλικία των εννέα μηνών, ένα μωρό θέλει να τρώει μόνο του και απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες γεύσεις και υφές.
Μέχρι τους εννέα μήνες, τα περισσότερα μωρά έχουν αναπτύξει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, δηλαδή τις μικρές ακριβείς κινήσεις που χρειάζονται για να μπορούν να πιάσουν μικρά κομμάτια φαγητού και να τα φάνε μόνα τους. Ίσως παρατηρήσετε ότι το μωρό σας μπορεί να κρατήσει τα τρόφιμα (και άλλα μικρά αντικείμενα) ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα, σαν λαβίδα. Η λαβή αυτή μπορεί να ξεκινήσει λίγο αδέξια, αλλά με την πρακτική σύντομα θα εξελιχθεί.
Ενθαρύνετε το μωρό σας να τρώει όσο γίνεται μόνο του, αν και θα συνεχίσετε να το βοηθάτε με τη χρήση του κουταλιού. Τρώγοντας με τα δάχτυλα και αργότερα με πιρούνι ή κουτάλι, τα μωρά αποκτούν ένα μέτρο ελέγχου για το τι τρώνε και πόσο. Μερικές φορές θα τρώνε και άλλες όχι, αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης της αυτορρύθμισης. Ακόμα και τα μωρά μπορούν να πουν πότε πεινούν ή είναι χορτάτα, έτσι ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στο αίσθημα της πείνας.
Τι τρώει ένα μωρό εννέα μηνών;
Υπάρχουν κάποιες τροφές από αυτές που καταναλώνετε εσείς, οι οποίες αν μαγειρευτούν λίγο περισσότερο ώστε να είναι μαλακές, είναι ιδανικές για το μωρό, όπως κολοκυθάκια, καρότα, πατάτες, καλά μαγειρεμένα ζυμαρικά, μικρά κομμάτια κοτόπουλου ή τυριού. Πριν δώσετε ένα φαγητό στο μωρό σας, δοκιμάστε λίγο εσείς και δείτε αν λιώνει στο στόμα, είναι μαγειρεμένο αρκετά ώστε να μασιέται εύκολα, μαλακό και βέβαια βεβαιωθείτε ότι του δίνεται πολύ μικρά κομματάκια. Ως προς τα φρούτα, ξεκινήστε με μικρά κομμάτια ώριμης μπανάνας και στην πορεία εντάξτε το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο, το βερίκοκο, το σταφύλι, το πορτοκάλι, κλπ, πάντα αποφλοιωμένα.
Αν στο μωρό σας δεν αρέσει ένα φαγητό, μπορείτε να του το δώσετε ξανά μετά από μερικές μέρες. Είναι φυσιολογικό μερικά μωρά να μην δέχονται με την πρώτη δοκιμή νέες γεύσεις και υφές. Ειδικά για το κρέας, ξεκινήστε με καλά μαγειρεμένο και αλεσμένο ή κομμάτια από λεπτές φέτες π.χ. γαλοπούλας. Μην αναγκάζετε το μωρό σας να τρώει, αλλά έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστούν δέκα ή περισσότερες προσπάθειες πριν αποδεχτεί ένα νέο φαγητό.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο μωρό
Το μωρό σας πρέπει να τρώει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και όχι να καταναλώνει κενές θερμίδες που βρίσκονται σε επιδόρπια και σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τσιπς, κέικ, μπισκότα, κλπ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αποφεύγετε τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία, αλλά και αυτές που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό, όπως:
- Κομμάτια ωμών λαχανικών ή σκληρών φρούτων
- Ολόκληρα σταφύλια, μούρα, κεράσια (κόψτε τα σε κομμάτια)
- Σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα
- Φιστίκια, καρύδια και σπόρους
- Μεγάλες κουταλιές από φυστικοβούτυρο ή άλλους πολτούς (χρησιμοποιήστε μόνο ένα λεπτό στρώμα)
- Φρυγανισμένο ψωμί
- Μεγάλα κομμάτια τυριού ή κρέατος
- Καραμέλες (σκληρές, ζελεδάκια, τσίχλες, κουφέτα, ζαχαρωτά, κλπ)
- Ποπ κορν, κουλουράκια, τσιπς καλαμποκιού και άλλα σνακ