Προτιμάτε να αθλείστε το πρωί ή το απόγευμα; Δείτε ποια ώρα της ημέρας καίμε περισσότερο λίπος και πότε ρυθμίζεται καλύτερα το σάκχαρο. Οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τα μυστικά του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος.
Στο ερώτημα "γυμναστική το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ", οι διαθέσιμες έρευνες έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής ποικιλοτρόπως σχετικά με τα διαφορετικά οφέλη που προσφέρουν. Από τη μία, η πρωινή ρουτίνα άσκησης προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας, θωρακίζοντας την καρδιά από τον κίνδυνο νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και συντελεί στην απώλεια βάρους. Από την άλλη, εάν ασκηθούμε το απόγευμα, επιτυγχάνουμε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κιρκάδιος ρυθμός -δηλαδή το εσωτερικό μας ρολόι- παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο αποτελεσματικά αποδίδει η άσκηση τις διάφορες ώρες της ημέρας. Ωστόσο, οι ιστοί και τα όργανα έχουν τα δικά τους μοναδικά χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των διαφόρων ορμονών.
Το πρωί για καύση του λίπους
Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες διερεύνησαν πώς διαφέρει η λειτουργία των γονιδίων, που παράγουν ένζυμα και βοηθούν στη μετατροπή του αποθηκευμένου λίπους στα κύτταρα σε ενέργεια, μέσω της άσκησης.
Από τα πειράματα που διενέργησαν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι, όταν τα ποντίκια γυμνάζονταν σε διάδρομο τις τρεις πρώτες ώρες μετά την αφύπνισή τους, το σωματικό τους λίπος παρουσίαζε πολύ υψηλότερα επίπεδα των ενζύμων που χρησιμοποιούνται για τον μεταβολισμό του λίπους. Αντίθετα, όταν τα ποντίκια ασκήθηκαν πολύ αργότερα μέσα στην ημέρα, υπήρχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ενζύμων. «Το συμπέρασμα είναι ότι αν ασκείστε τακτικά το πρωί, το σώμα σας είναι πιθανό να είναι πιο ευαίσθητο στη διάσπαση του λίπους και στη χρήση του ως ενέργεια», διευκρινίζει η δρ. Juleen Zierath, καθηγήτρια ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη καύση του λίπους, ως αποτέλεσμα της πρωινής άσκησης, σχετίζεται με μια κατηγορία ορμονών, τα γλυκοκορτικοειδή, οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διατηρεί και συσσωρεύει λίπος. Η δράση τους κορυφώνεται γύρω στις 8 π.μ., γεγονός που μας κινητοποιεί και ενεργοποιεί την όρεξή μας, πριν φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους γύρω στις 3 π.μ. Επομένως, η πρωινή άσκηση ακολουθεί αυτόν τον κύκλο, με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει λιγότερα επιπλέον λιποκύτταρα.
To απόγευμα για ρύθμιση σακχάρου
Οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την απογευματινή άσκηση, επειδή διατηρεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με την δρ. Juleen Zierath. «Μελετήσαμε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και διαπιστώσαμε ότι όταν έκαναν διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης το απόγευμα, αυτό οδήγησε στη βέλτιστη βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους σε σύγκριση με την πρωινή ή την απογευματινή άσκηση». εξηγεί η καθηγήτρια.
Οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται σημαντικές, καθώς, εάν το σάκχαρο στο αίμα παρουσιάζει υπερβολικές διακυμάνσεις, το περιττό σάκχαρο ξεκινά να αποθηκεύεται ως λίπος.
Μια διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και διερεύνησε τα αποτελέσματα της άσκησης σε 92.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνταν μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ. είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με όσους ασκούνταν νωρίτερα την ημέρα ή αργότερα το βράδυ, ενδεχομένως λόγω της σχέσης μεταξύ της σταθερότητας του σακχάρου στο αίμα και της υγείας της καρδιάς. Συμπερασματικά, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να ακούσουμε το σώμα μας και να ακολουθήσουμε μια ρουτίνα που μας επιτρέπει να ασκούμαστε με συνέπεια.
Πηγή: ygeiamou.gr