Στο δρόμο που χάραξαν πολλά ιδρύματα και μουσεία τάσσονται και άλλα 4 ακόμη - που το CKG προτείνει για τη μάθηση, αλλά και την ψυχαγωγία των παιδιών που μένουν στο σπίτι, αλλά πάντα κοντά στις εξελίξεις μέσω διαδικτύου! Το Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ γίνεται virtual και προτείνει πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά που λατρεύουν την τεχνολογία και τις θετικές επιστήμες και εισάγει έναν νέο και εξελιγμένο τρόπο διασκέδασης μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή! Το ίδιο ενημερωμένο με τις εξελίξεις του #μένουμε σπίτι# παραμένει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που πολλοί μπορεί να μην το έχουν επισκεφθεί, αλλά τώρα μπορούν να το κάνουν online και να περιηγηθούν σε παιχνίδια, κατασκευές, εικονογραφήσεις και παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, πάντα με θέμα το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας, αλλά και στην Κρήτη! Για τους μυημένους στις τέχνες και τη ζωγραφική, μέσα από σημαντικά έργα καλλιτεχνών της χώρας μας, περιηγηθείτε στον επίσημο ιστότοπο της ομάδας ΣΥΝΘΕΣΙΣ που σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη «χαράσσει» μία προηγμένη πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης μέσα από διαδικτυακά παιχνίδια, εικονικές εκθέσεις ζωγραφικής, κουΐζ θετικών επιστημών, online ξεναγήσεις εκθέσεων και smart εφαρμογές που κρατούν συντροφιά στους μικρούς καλλιτέχνες! Τέλος, το Μουσείο Καποδίστρια προσθέτει στη… συλλογή του και online εκπαιδευτικά παιχνίδια που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια και τις ημέρες της Επανάστασης, πάντα μέσα από τον επίσημο ιστότοπο, για άπειρες ώρες δημιουργίας και μάθησης!
1. Εικονική περιήγηση στην έκθεση ComputeRevolution – Η Εξέλιξη των Υπολογιστών του Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
Το Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ γίνεται virtual και online και μας χαρίζει ευχάριστες συναντήσεις με την… Τεχνολογία!
Photo Credit: www.noesis.edu.gr
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με την ομάδα Retroclub, οργάνωσαν αυτή την έκθεση η οποία αφορά την ιστορική εξέλιξη των υπολογιστών και των παιχνιδομηχανών. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο κοινό το 2015, στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.
Έχετε χρησιμοποιήσει Spectrum ή Commodore; Έχετε παίξει με Atari ή Nintendo; Η μήπως δεν έχετε ακούσει ποτέ γι’ αυτά;
Ακολουθήστε τη χρονογραμμή και χαθείτε στον μαγευτικό κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των παιχνιδομηχανών βλέποντας την εξέλιξή τους μέσα στα χρόνια. Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από τα δημοφιλέστερα video games και παίξτε σε πραγματικά arcades.
Θυμηθείτε διαφημίσεις από μια άλλη εποχή και φυλλομετρήστε τεύχη του Pixel, του PCMaster και του User.
Δείτε τον γίγαντα ΙΒΜ 1620, τον πρώτο υπολογιστή που ήρθε στην Βόρεια Ελλάδα, μεγέθους δύο δωματίων.
Για την εικονική περιήγηση πατήστε εδώ.
Επίσης για τις ημέρες που μένουμε σπίτι, το ΝΟΗΣΙΣ έχει συγκεντρώσει online ποικίλες διαδικτυακές δραστηριότητες και ψηφιακό υλικό, για να μπορείτε να περνάτε όμορφα, δημιουργικά και… επιστημονικά το χρόνο σας, όσο μένετε σπίτι.
Η διαδικτυακή αυτή σελίδα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Animated, εκπαιδευτικές ιστορίες με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας
- Εγκυκλοπαίδεια Τεχνολογίας WIKI
- Τρισδιάστατες εκθέσεις επιστημονικού φάσματος
- Μαγνητοσκοπημένα εκπαιδευτικά πειράματα (Science Shows)
2. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ταξιδεύει μέχρι το σπίτι μας!
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανοίγει τις «διαδικτυακές» πύλες του με προτάσεις έξυπνης, δημιουργικής απασχόλησης!
Photo Credit: www.nhmc.uoc.gr
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης προσεγγίζει το κοινό με μία νέα οπτική που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το μουσείο μπορεί να ταξιδεύει και, ως εκ τούτου, το μουσείο μπορεί να βρίσκεται παντού μέσα από τις δράσεις που προτείνει καθημερινά!
Ένας εναλλακτικός τρόπος επίσκεψης που επιτρέπει στον επισκέπτη, στον χώρο και στον χρόνο που ο ίδιος επιλέγει, να περιηγηθεί σε επιλεγμένους χώρους του Μουσείου, να συμμετέχει σε δραστηριότητες και να λαμβάνει πληροφορίες που άπτονται ποικίλλων θεματικών.
Η καρδιά του Μουσείου εξακολουθεί να είναι οι επιστημονικές συλλογές του, το επιστημονικό του δυναμικό και οι συνεργάτες του. Ωστόσο, το Μουσείο είναι ο χώρος όπου ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη δική του αλήθεια μέσα από το προσφερόμενο ερέθισμα. Αυτό το ερέθισμα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης το ταξιδεύει εκτός των τειχών του προσπαθώντας να προσεγγίσει εκ νέου την περιέργεια του κοινού!
Μερικές δραστηριότητες από αυτές που προτείνει το Μουσείο είναι:
- Κινηματογραφώντας τη φύση στο σπίτι μας - Γινόμαστε κινηματογραφιστές και δημιουργούμε ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη φύση που υπάρχει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι!
- Ζωγραφίστε τη Φύση της Κρήτης – Ντύνουμε εικονογραφημένα σκίτσα ζώων με χρώματα online
- Παιχνίδια και κατασκευές στα οροπέδια του Ψηλορείτη – Εκτυπώνουμε έτοιμες δραστηριότητες και διασκεδάζουμε με τις ώρες!
3. Διαδικτυακές δραστηριότητες από την Ομάδα «ΣΥΝΘΕΣΙΣ» και το Ίδρυμα Θεοχαράκη
Μένω σπίτι, ζωγραφίζω και παίζω με τα παιχνίδια της ΣΥΝΘΕΣΗΣ
Photo Credit: synthesis.ipet.gr
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη μέσω της "Σύνθεσης" και υποστηρίζοντας το "μένουμε σπίτι" μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να μάθουμε παίζοντας μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνει στον επίσημο ιστότοπο της.
Η ΣΥΝΘΕΣΗ, με γνώμονα την εκπαιδευτική προσέγγιση, έχει ως αφετηρία της το έργο εξαιρετικών διανοητών/καλλιτεχνών του 20ου αιώνα που πάντρεψαν τα διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα με την ελληνικότητα και αποτέλεσαν πρόδρομο ή συμβάδισαν με την Γενιά του 1930. Σημείο αναφοράς αποτελεί το έργο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου του 20ου αι. Σπύρου Παπαλουκά, μεγάλο μέρος του οποίου φυλάσσεται στο Ίδρυμα Καλών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Το ΙΒΜΘ αποτελεί φορέα διαπολιτισμού καθώς εκθέτει στο χώρο του στοιχεία πολιτισμού, τα οποία δημοσιοποιεί στο ευρύτερο κοινό και τα εμπλουτίζει μέσα από τη δημιουργική επαφή με άλλα πολιτιστικά στοιχεία.
Σε αυτό το πνεύμα, το έργο του Παπαλουκά διασυνδέεται με τα Έργα Ακροπόλεως - Φιλοπάππου του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, το εικαστικό έργο των Χατζηκυριάκου - Γκίκα και Παρθένη, με τους οποίους ο Σπύρος Παπαλουκάς είχε στενή πνευματική σχέση αλλά και με τις πηγές έμπνευσής τους, δηλαδή την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την σύγχρονη τέχνη της Ευρώπης και την ελληνική λαϊκή τέχνη, έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι υφιστάμενες πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ των δημιουργών και των οντοτήτων/καταστάσεων που συνθέτουν τον βιωματικό μας χώρο. Η ΣΥΝΘΕΣΗ στηρίζεται στις τελευταίες εξελίξεις στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών που παρέχονται από το πλέον ειδικευμένο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας το ΕΚ “Αθηνά”.
Έτσι για την ιστορία, το portal αυτό έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 20.000 επισκέπτες και το νούμερο συνεχίζει να ανεβαίνει, οπότε μείνετε συντονισμένοι!
Οι διαδικτυακές εφαρμογές του προγράμματος Μένουμε Σπίτι περιλαμβάνουν:
- Ο Μεγάλος Περίπατος: εκπαιδευτικό παιχνίδι στο λόφο του Φιλοπάππου
- Εικονικό Μουσείο: φτιάξε τη δική σου έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών
- Παίζω και Μαθαίνω: μαθήματα με παιχνίδι γύρω από τη Φυσική, Γεωμετρία, Γεωγραφία, Χημεία, Γαλλικά
- “Smart” συντήρηση έργων τέχνης: κατεβάζω την εφαρμογή και παίζω το παιχνίδι συντήρησης
- Online ξενάγηση: μαθαίνω ακούγοντας και βλέποντας πολλά για τα έργα του μεγάλου εικαστικού Σπύρου Παπαλουκά
4. Διαδικτυακές δραστηριότητες για παιδιά από το Μουσείο Καποδίστρια
«Ταξιδεύω» διαδικτυακά με τον Ιωάννη Καποδίστρια και μαθαίνω τα πάντα για αυτόν!
Photo Credit: capodistriasmuseum.com
Μένουμε σπίτι παρέα με το Μουσείο Καποδίστρια. Τα Μουσεία ως "κιβωτοί" πολύτιμων πραγμάτων και στιγμών της ιστορίας και της ζωής μας, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει "κρατάμε αποστάσεις", "δεν ακουμπάμε", "δεν συνωστιζόμαστε".
Το Μουσείο Καποδίστρια αυτές τις μέρες, που δοκιμαζόμαστε όλοι από την εξάπλωση την νόσου COVID-19, μεταφέρει την "επίσκεψη στο Μουσείο" στον ψηφιακό κόσμο με την ελπίδα να μας κάνει παρέα διαδικτυακά.
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις και διαδραστικά παιχνίδια που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια & την εποχή του, τη Συλλογή & το Ψηφιακό Αρχείο του Μουσείου! Η σελίδα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες αναρτήσεις, για όλο το διάστημα που το Μουσείο Καποδίστρια παραμένει κλειστό για το κοινό.
Τα δημιουργικά παιχνίδια περιλαμβάνουν:
- Σημαίες της Επανάστασης: Γνώρισε κι εσύ μερικές από τις σημαίες των Αγωνιστών της Επανάστασης & φτιάξει κι εσύ τη δική σου σημαία του Αγώνα!
- Βρες το Κρυμμένο Λιοντάρι: Το έμβλημα της Επτανήσου Πολιτείας κρύβεται μέσα στις παραστάσεις έξι διακοσμητικών πιάτων, του 19ου αιώνα, της συλλογής του Μουσείου Καποδίστρια. Κοιτάξτε καλά τις εικόνες και εντοπίστε το λιοντάρι της Επτανήσου Πολιτείας!
- Colouring Book με Προσωπικά αντικείμενα του Ι. Καποδίστρια: Με μια επιλογή από εκθέματα του Μουσείου Καποδίστρια, χρωματίζουμε προσωπικά αντικείμενα – δώρα και κειμήλια – του Κυβερνήτη και μαθαίνουμε για την ιστορική συλλογή του Μουσείου.
- Γενεαλογικό Δέντρο με την οικογένεια του Ι. Καποδίστρια: Ανακαλύπτουμε την οικογένεια του Ιωάννη Καποδίστρια, το οικογενειακό του δέντρο και τη συλλογή του Μουσείου Καποδίστρια και εκτυπώνουμε τη σελίδα του Δέντρου για να συμπληρώσουμε τα ονόματα της δικής μας οικογένειας και να γίνει, εάν το επιθυμούμε, μία ομαδική ανάρτηση στα social media στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσείου #MuseumFromHome #menoumespiti.