4 online δραστηριότητες μουσείων

Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά αυτές τις περίεργες ημέρες καραντίνας, έτσι ώστε κάθε παιδί να μπορεί να ασχοληθεί μέσω διαδικτύου με την επιστήμη, την τεχνολογία, τις κατασκευές, τις καινούριες πληροφορίες γύρω από τον Covid-19 και πώς όλη αυτή η κατάσταση του #ΜένουμεΣπίτι μπορεί να γυρίσει υπέρ του, μέσα από ενδιαφέροντα εργαστήρια δημιουργικής μάθησης! Το CKG προτείνει 4 online δραστηριότητες μουσείων, όπου η γνώση γίνεται καθημερινή πράξη και η διάδραση δημιουργική απασχόληση! Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) χρησιμοποιεί την ιστορία και τις εκθέσεις, καθώς και τις εκδόσεις του, για να προσφέρει στα παιδιά ένα ολοκληρωμένο σύστημα πλοήγησης μέσα από ψηφιακές ατομικές εκθέσεις φωτογραφιών και καλλιγραμμάτων, μέσα από online εκδόσεις αρχαιολογικού περιεχομένου και μέσα από κατασκευές εμπνευσμένες από τα εκθέματα του μουσείου, που θα φιλοξενηθούν στον επίσημο ιστότοπο του ΑΜΘ το Μάιο! Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ χαρίζει στα παιδιά ανεπανάληπτες προτάσεις ψηφιακού κολλάζ από διάσημα έργα ζωγραφικής, βίντεο με οδηγίες βήμα-βήμα για την κατασκευή πολύχρωμων κινητών τηλεφώνων και ημερολογίων «καραντίνας», καθώς και εικονικές περιηγήσεις σε εκθέματα του μουσείου! Το Μουσείο Μπενάκη – και πιο συγκεκριμένα τα… παιχνίδια του – προσκαλούν τους μικρούς φίλους να μοιραστούν γράμματα, ζωγραφιές και φωτογραφίες που περιγράφουν την καθημερινότητα του #ΜένουμεΣπίτι, ενώ το Ίδρυμα Ευγενίδου #μένει πιστό και παραδίδει online μαθήματα και εργαστήρια σε παιδιά που αγαπούν τις επιστήμες και την τεχνολογία και σίγουρα δε φοβούνται τον Covid-19, αλλά θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτόν!

1. Μένουμε σπίτι και «πάμε» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης!

Ονειρεύομαι μία δική μου έκθεση με ευρήματα του «χθες» στο μουσείο του «σήμερα»!

Μένουμε σπίτι και πάμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης!

Photo Credit: www.amth.gr

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσφέρει στο κοινό ελεύθερη online πρόσβαση σε επιλεγμένες εκδόσεις του και σε οπτικοακουστικές παραγωγές του, που αφορούν στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, καθώς και στους τομείς της συντήρησης αρχαιοτήτων και της αρχαιομετρίας. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα, μέσα από προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι να φτιάξουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από αρχαιότητες του Μουσείου.

  • Με τις διαδικτυακές δράσεις του «Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» και «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» προσκαλεί σε συμμετοχική δημιουργία δύο ψηφιακών εκθέσεων (ενδεχομένως στο μέλλον και φυσικών) με έργα των διαδικτυακών επισκεπτών του κάθε ηλικίας. Μέσα από τη δράση «Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», παραφράζοντας τον στίχο τραγουδιού του αείμνηστου θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Νίκου Παπάζογλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες αρχαιοτήτων των συλλογών του, προ(σ)καλώντας τους διαδικτυακούς επισκέπτες του να τις αντιπαραβάλουν με φωτογραφίες σύγχρονων αντικειμένων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Οι φωτογραφίες των επισκεπτών θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή έκθεση που θα οργανώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου (#amtholataidiamenoun).
  • Η δράση «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» αποτελεί αναφορά στην τεχνική των καλλιγραμμάτων, που οι απαρχές της ανάγονται στην ελληνιστική εποχή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των αρχαιοτήτων αποδίδοντας τη μορφή τους μέσα από τη γραφή ποιημάτων Ελλήνων δημιουργών. Προσκαλεί τους διαδικτυακούς επισκέπτες του να καταθέσουν τα καλλιγράμματα που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι, μεταφέροντας ένα ποίημα ή μια ιστορία που θα επιλέξουν ή θα εμπνευστούν στο σχήμα αντικειμένων που αγαπούν. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει καλλιγράμματα των αρχαιοτήτων του μαζί με καλλιγράμματα των επισκεπτών σε ψηφιακή έκθεση, τη δεύτερη που θα οργανώσει με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, ενώ το περιεχόμενο της έκθεσης θα εμπλουτίζεται συνεχώς (#amthcalligram).
  • Η δράση «Διασκεδάζουμε παίζοντας» απευθύνεται στα παιδιά και αφορά σε προτάσεις δημιουργικής δραστηριότητας στο σπίτι με κατασκευές παιχνιδιών και άλλων αντικείμενων με έμπνευση αρχαιότητες του μουσείου (#amthdiaskedazoume).
  • Τέλος, στο αμέσως επόμενο διάστημα και ανά τακτές ημερομηνίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα προσφέρει στο κοινό ελεύθερη online πρόσβαση σε επιλεγμένες εκδόσεις του και σε οπτικοακουστικές παραγωγές του, που αφορούν στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, καθώς και στους τομείς της συντήρησης αρχαιοτήτων και της αρχαιομετρίας.

2. #ΜένουμεΣπίτι: Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ για εικονική περιήγηση και ποιοτική απασχόληση

Η περιέργεια γύρω από την τεχνολογία… σκοτώνει τη ρουτίνα των ημερών καραντίνας!

#ΜένουμεΣπίτι - Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ για εικονική περιήγηση και ποιοτική απασχόληση!

Photo Credit: www.otegroupmuseum.gr

Κάθε εβδομάδα νέες δράσεις και νέες προτάσεις από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ για να #ΜένουμεΣπίτι, αλλά να παραμένουμε ενωμένοι και περίεργοι.

Οι τηλεπικοινωνίες την εποχή του #ΜένουμεΣπίτι που διανύουμε έχουν αναδειχθεί σε κυρίαρχο τομέα της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, της δουλειάς μας αλλά και της κοινωνικής μας επαφής, αφού με τη βοήθειά τους βλέπουμε συγγενείς και φίλους. 

Πόσα γνωρίζουμε όμως για τις τηλεπικοινωνίες και την ιστορία τους; Τι είναι αυτό που μας επιτρέπει την σύνδεση και την επαφή με τον κόσμο εκτός του σπιτιού μας; 

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ έχει τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και μάλιστα μας τις δίνει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο, κερδίζοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των «μεγάλων» αλλά – κυρίως – των μικρών.

Με σύνθημα το #StayConnected #StayCurious, το Mουσείο μπορεί να μη δέχεται επισκέψεις «κανονικές», έχει όμως τις διαδικτυακές του πύλες ορθάνοιχτες για να περιηγηθούμε στα πλούσια εκθέματα, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ενώ κάθε εβδομάδα προτείνει νέες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για όλη την οικογένεια!

  • Η Mona Liza στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Μια τόσο σπουδαία και σημαντική καλεσμένη όπως η περίφημη Mona Liza δεν «σταματά» πουθενά και παρ’ ότι το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αυτή την περίοδο δεν δέχεται επισκέψεις, αυτή βρήκε τον τρόπο και «τριγυρίζει» ανάμεσα στα σπουδαία εκθέματα.

Όλα τα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, μπορούν να τη «δουν» μέσα από την εικαστική δράση, «Η Mona Lisa επισκέπτεται το Μουσείο», που προτείνει το Μουσείο με αφορμή αυτό το σπουδαίο έργο της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης. 

Ας μην ξεχνάμε πως ο πίνακας Mona Lisa, είναι ένα αριστούργημα του Leonardo da Vinci, που φιλοξενείται στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. 

Είναι μια γυναικεία προσωπογραφία, που ξεχωρίζει για την έκφραση και το αινιγματικό χαμόγελό της και έχει κατά καιρούς εμπνεύσει δεκάδες μεταγενέστερους καλλιτέχνες. 

Τα παιδιά καλούνται να την παρατηρήσουν προσεκτικά και αμέσως μετά, αφού εμπνευστούν από ένα βίντεο με έργα του Leonardo da Vinci και έργα κολάζ διάσημων άλλων δημιουργών, ακολουθούν απλά βήματα για να φτιάξουν με τη φαντασία τους το δικό τους κολάζ. 

Η δράση όμως δεν σταματά εδώ, αφού οι μικροί δημιουργοί μπορούν να «τοποθετήσουν» τη Mona Lisa μαζί με τα εκθέματα τηλεφωνικών συσκευών που ήδη βρίσκονται στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών!

  • Ένα πολύχρωμο κινητό τηλέφωνο για τους πιο μικρούς της παρέας

Οι πιο μικροί φίλοι του Μουσείου δε μένουν φυσικά παραπονεμένοι. Στην εικαστική δράση «Ένα κινητό με τα δικά σου χρώματα» (4-6 ετών), τα παιδιά εκτυπώνουν και ζωγραφίζουν το αγαπημένο τους κινητό με τα χρώματα που τους αρέσουν.

Το κινητό τηλέφωνο είναι σήμερα απαραίτητο μέσο επικοινωνίας για τη μαμά και τον μπαμπά και τώρα τα παιδιά έχουν ένα ολόδικό τους – που είναι μάλιστα και μοναδικό: Φαντασία, χρώματα και ένα ολοκαίνουριο κινητό τηλέφωνο δημιουργείται από το… πουθενά!

  • Βιβλιοδέτες ετών… 9 φτιάχνουν ένα τετράδιο από την αρχή

Μπορεί ένα εννιάχρονο παιδί να φτιάξει μόνο του ένα καινούριο τετράδιο και μάλιστα από το σπίτι; Φυσικά και μπορεί, αρκεί να ακολουθήσει 6 απλά βήματα από ένα βίντεο κάνοντας κλικ στη δράση «Κατασκευάζουμε το δικό μας τετράδιο» του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. 

Μαθαίνει για τη βιβλιοδεσία και αυτή η τόσο σημαντική τέχνη για την εξέλιξη της ανθρωπότητας και την ιστορία του ίδιου του πολιτισμού μας γίνεται οικεία, τόσο ώστε να την «ασκήσει» και το ίδιο το παιδί. 

Ένα βίντεο όπου αναλυτικά περιγράφονται βήμα – βήμα οι οδηγίες, κατευθύνει τον μικρό βιβλιοδέτη, που χρειάζεται απλώς χαρτόνι, φύλλα, βελόνα και κλωστή. 

Μετά από έξι απλά βήματα, ένα καινούριο τετράδιο, έτοιμο να γεμίσει από σκέψεις και εμπειρίες, έτοιμο να γίνει ένα πολύτιμο χειροποίητο «ημερολόγιο αναμνήσεων», θα είναι στα χέρια του!

  • Digital σημεία και η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ δεν εξαντλείται μέσα από δράσεις και κατασκευές που κάνουμε στο σπίτι, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα μιας περιήγησης με εξαιρετικό ενδιαφέρον στις ψηφιακές εφαρμογές επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR) της μόνιμης έκθεσής του. Εκεί βλέπουμε το καλωδιακό πλοίο του ΟΤΕ, που ονομάζεται «Θαλής ο Μιλήσιος» και είναι το παλαιότερο στον κόσμο, ενώ κάθε εβδομάδα μας περιμένει μια καινούρια ψηφιακή εμπειρία. 

Παράλληλα, το Μουσείο επιτελεί τον εκπαιδευτικό του ρόλο, μαθαίνοντάς μας κομβικούς σταθμούς στην ιστορία των Τηλεπικοινωνιών με έναν ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο. 

Ο Κόμης Μοντεχρήστο, για παράδειγμα, ο συμβολικός ήρωας του Αλέξανδρου Δουμά, από το ομώνυμο μυθιστόρημα με τις απίθανες περιπέτειες, χρησιμοποίησε τον τηλέγραφο στην εξέλιξη της ιστορίας του. 

Τι έχουμε εμείς να μάθουμε από αυτό για τον τηλέγραφο; Πώς ξεκίνησε η τηλεγραφία στην Ελλάδα; Το Μουσείο μέσω της πολύ έξυπνα στημένης έκθεσής του απευθύνεται και κερδίζει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και των μεγάλων.

#StayConnected #StayCurious για νέες, ψηφιακές περιπέτειες, κατασκευές και γνώση!

Αυτές, και πολλές ακόμη ιστορίες, γνωστές ή άγνωστες, που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και την εξέλιξή τους, παρουσιάζονται στο site του Μουσείου. Όμως αυτά είναι μόνο η αρχή. Οι δραστηριότητες του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ ανανεώνονται κάθε εβδομάδα και όλο και κάτι καινούργιο θα υπάρχει διαθέσιμο στις σελίδες του!

3. #BenaKids: Ένα γράμμα από τα Παιχνίδια του Μουσείου Μπενάκη για όσο #ΜένουμεΣπίτι

Μία συλλογή από γράμματα, ζωγραφιές, φωτογραφίες από παιδικά χεράκια!

#BenaKids - Ένα γράμμα από τα Παιχνίδια του Μουσείου Μπενάκη για όσο #ΜένουμεΣπίτι

Photo Credit: www.benaki.org

Τα Παιχνίδια του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών κλεισμένα και αυτά μέσα στις αίθουσες γράφουν ένα γράμμα στους καλύτερoύς τους φίλους, τα παιδιά!

Οι νέες συνθήκες ζωής τα κάνουν για λίγο να δυσανασχετούν όμως γρήγορα καταλαβαίνουν ότι μπορούν να είναι κοντά στα αγαπημένα τους #BenaKids με καινούργιους διασκεδαστικούς τρόπους! 

Διαβάστε το γράμμα των Παιχνιδιών παρακάτω και αν θέλετε απαντήστε τους!

Αγαπημένα μας #BenaKids,

όλα κι όλα, στην αρχή στραβομουτσουνιάσαμε. Είναι πράματα αυτά; Μπήκε άνοιξη κι εμείς να μην μπορούμε να ξεμυτίσουμε; Εκδρομές στο βουνό, ποδηλατάδες στην παραλία, κυνηγητά στη γειτονιά, γιορτές στον κήπο στοπ. Αμ το άλλο; Μπάνιο πρωί-βράδυ και δώστου κάθε μέρα να αερίζουμε κοτζάμ μουσείο, να σκουπίζουμε τις αίθουσες, να απολυμαίνουμε τις προθήκες μας και να σαπουνίζουμε τα χέρια μας αμέεετρητες φορές. Αφήστε τα όχι και τα μη: «όχι πολλές αγκαλιές!», «δεν τρίβουμε τα μάτια!», «δεν πιάνουμε το στόμα!» … – ούτε να ξυστούμε δεν μπορούμε. Όταν πια μάθαμε πως απαγορεύεται να μας επισκέπτονται οι καλύτεροί μας φίλοι, εσείς δηλαδή, τα βάψαμε μαύρα. Μα τόσα χρόνια περιμέναμε να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μας, ένα σπίτι – σωστό παλάτι για τα παιχνίδια και όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά!

Και τι καλά παίζαμε, διασκεδάζαμε αλλά και μαθαίναμε όλοι μαζί κάθε φορά που μας επισκεπτόσασταν! Πόσα σχέδια κάναμε ακόμα! Ώσπου τσουπ, ένας μυστήριος εχθρός έκανε τη ζωή μας άνω-κάτω. Σιγά-σιγά καταλάβαμε πως δεν είμαστε μόνοι. 

Κι εσείς όλοι #Μένετε Σπίτι, ακολουθείτε παρόμοιους κανόνες, αλλάξατε συνήθειες μα τα καταφέρνετε μια χαρά. Κάνετε τα μαθήματά σας ηλεκτρονικά, επικοινωνείτε με τους φίλους σας από μακριά, θυμάστε ξεχασμένα παιχνίδια, σκαρώνετε καινούρια…

Αφήστε που περνάτε πιο πολύ χρόνο με τους δικούς σας, κι ας τσακώνεστε καμιά φορά. 

Έτσι κάναμε τη μεγάλη ανακάλυψη: αυτήν τη φορά κι αυτόν τον καιρό η αληθινή ζωή μεταμορφώθηκε σε παραμύθι. Κι όλοι εμείς, παιχνίδια, παιδιά και μεγάλοι μαζί και καθένας χωριστά, και το πιο μικρό παιδί και το πιο ταπεινό παιχνιδάκι, είμαστε οι ήρωες και οι ηρωίδες του. Με εξυπνάδα, συνεργασία και επιμονή θα νικήσουμε τον μυστήριο εχθρό κάνοντας το πιο… εύκολο δύσκολο πράγμα του κόσμου. 

#Μένουμε Σπίτι κι εμείς, λοιπόν, στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών!

Για να ζήσουν στο τέλος όλοι καλά, κι εμείς κι εσείς ακόμα καλύτερα. 

Μέχρι τότε, σας στέλνουμε όλη μας την αγάπη και σκαρώνουμε για σας καινούργια παιχνίδια και εκπλήξεις! 

Να είστε καλά,
Οι φίλοι σας τα Παιχνίδια 

Y.Γ. Έχουμε μια ιδέα: όσο περιμένουμε το «φτου ξελευθερία», δε μοιράζεστε κι εσείς μαζί μας τις σκέψεις, τα συναισθήματά σας ή τα αγαπημένα σας παιχνίδια αυτόν τον καιρό; 
Στείλτε μας γραμματάκια, ζωγραφιές ή και φωτογραφίες στο mailto:[email protected]
Και εμείς με τη σειρά μας θα μοιραστούμε τα μηνύματά σας με τα υπόλοιπα #BenaKids στην ιστοσελίδα του Μουσείου!

4. #ΜένουμεΣπίτι με εναλλακτικές δραστηριότητες από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Κουΐζ και online εργαστήρια κρατούν «απασχολημένους» τους μικρούς επιστήμονες που μένουν σπίτι! 

#ΜένουμεΣπίτι με εναλλακτικές δραστηριότητες από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Photo Credit: cdn.poll-maker.com

Περιηγηθείτε στις εξ αποστάσεως δράσεις του Ιδρύματος και μπείτε στον κόσμο της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

#Not_blocking …workshopping

Βγείτε από την απομόνωση, γίνετε ευφάνταστοι και δηλώστε συμμετοχή στα online εργαστήρια και μετά πού ξέρετε, μπορεί να είστε εσείς το θέμα του επόμενου tech άρθρου για την πιο cool εφαρμογή μετακίνησης για android ή software ή ακόμα και για την πιο πρωτότυπη 3D printed κατασκευή. 

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα online εργαστήρια που δημιούργησε το Ίδρυμα Ευγενίδου για νέους και νέες που λατρεύουν τις σύγχρονες τεχνολογίες και …μένουν σπίτι!

#Quiz…Science_is_everywhere…

Από κόσμους μικρούς έως απέραντους, από τον πυρήνα ενός κυττάρου στη γέφυρα ενός πλοίου και από το Διάστημα, έως τους ωκεανούς, διαλέξτε το quiz που σας ενδιαφέρει και κάντε ένα μοναδικό ταξίδι στη γνώση.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα quiz που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του ιδρύματος, βασισμένα στην θεματολογία των δράσεών του.

Κάνουμε τα #fake news, #yesterday’s news

Παρέχοντας πρόσβαση σε ελεύθερη και αξιόπιστη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ενημερώνει το κοινό της εδώ για τους τρόπους πρόσβασης σε ελεύθερη, αξιόπιστη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον ιό και την αποφυγή των fakenews.

Το ίδρυμα προσφέρει πάρα πολλά για κάθε παιδί που θέλει να «αλλάξει κανάλι» μέσα από συναρπαστικές ομιλίες από σημαντικούς επιστήμονες σε θέματα διαστημικής, τεχνητής νοημοσύνης, αστρονομίας, ναυτιλίας κ.ά. 

Επίσης, δραπετεύοντας σε άλλους γαλαξίες με τα βιβλία των πλανηταριακών παραστάσεων, το ίδρυμα συνεχίζει να παρέχει - μέσα από τις εκδόσεις του - τεχνική, επαγγελματική και ναυτική εκπαίδευση.

Για όλες αυτές τις ημέρες καραντίνας, το ίδρυμα συνεχίζει την καινούρια αυτή παράδοση με νέες δράσεις, προβολές, προγράμματα, εργαστήρια και εκθέσεις που θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μικρούς φίλους και πάλι στο χώρο του ιδρύματος, όταν θα είναι πάλι ασφαλές για όλους! 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε καθημερινά από τις 10:00 έως τις 16:00 στο [email protected] ή στο 2109469642.