3 online διασκεδαστικές προτάσεις για τα παιδιά

2 +1 προτάσεις για ατέλειωτη online διασκέδαση για τα παιδιά που μένουν σπίτι!

Αυτές τις ημέρες όλοι οι οργανισμοί συστρατεύονται απέναντι στην πανδημία και φροντίζουν να κρατήσουν το ηθικό μικρών και μεγάλων υψηλό, έτσι ώστε οι μέρες της καραντίνας να γίνουν όλο και πιο ευχάριστες, δημιουργικές, διασκεδαστικές μπροστά από μία οθόνη! Για το λόγο αυτό, το CKG προτείνει 3 πρωτοβουλίες μεγάλων ιδρυμάτων που η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός των παιδιών είναι αυτοσκοπός! Η ΕΡΤ2 επιστράτευσε γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς που επιστρατεύουν - με τη σειρά τους-  τη φωνή, το ταλέντο και την αγάπη τους για τα παιδιά, παρουσιάζοντας κάθε βδομάδα διαφορετικά παραμύθια και λογοτεχνικά κείμενα για όλες τις ηλικίες μέσα από αφηγηματικούς διαλόγους και ευφάνταστη μουσική και μάλιστα μέσα από τους χώρους του Εθνικού Θεάτρου! Το διάσημο διεθνές φεστιβάλ ταινιών AnimaSyros έρχεται αυτή τη φορά διαδικτυακά με διαφορετικές επιλογές κάθε τόσο και με διαφορετική θεματολογία έργων με σκοπό να συγκινήσει, αφυπνίσει, χαρίσει γέλιο σε αυτές τις δύσκολες ημέρες! Τέλος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στρέφεται και αυτό στο διαδίκτυο και προτείνει σημαντικά βιβλία για παιδιά, από Έλληνες συγγραφείς του κλασικού ρεπερτορίου που όλοι πρέπει να ακούσουν μέσα από υψηλής αισθητικής βίντεο με αφηγητές γνωστούς ηθοποιούς και μουσική από αξιόλογους συνθέτες! Έτσι ο πολιτισμός συνεχίζει να ανθεί και μέσα στο σπίτι!

1. Η ΕΡΤ παρουσιάζει τις «Ιστορίες για Παιδιά»: παραμύθια που αφηγούνται ηθοποιοί  του Εθνικού Θεάτρου!

Δώσε κλώτσο στην ΕΡΤ2 να γυρίσει… παραμύθι ν’ αρχινήσει…

Η ΕΡΤ παρουσιάζει τις «Ιστορίες για Παιδιά» - παραμύθια που αφηγούνται ηθοποιοί  του Εθνικού Θεάτρου!

Photo Credit: webtv.ert.gr

Σε μια πρωτοβουλία για τη βιωματική επαφή των παιδιών με την ελληνική λογοτεχνία προχωρά η ΕΡΤ σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, επιστρατεύοντας γνωστούς ηθοποιούς ως αναγνώστες μερικών από των πιο ξεχωριστών λογοτεχνικών κειμένων που βρίσκονται στις σελίδες των ανθολογίων του δημοτικού.

Καθημερινά μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της εκπαιδευτικής τηλεόρασης «Μαθαίνουμε στο σπίτι» (γύρω στις 12 μ.), γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Ράνια Οικονομίδου, η Έμιλη Κολιανδρή, η Τζόυς Ευείδη, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και η Αλίκη Αλεξανδράκη, παίρνουν τη σκυτάλη και από τους χώρους του Εθνικού Θεάτρου θα αφηγούνται «Ιστορίες για παιδιά», σε σκηνοθεσία Κώστα Μαχαίρα.

Tον «Καραγκιόζη και τον Καταραμένο Όφη» αφηγούνται οι Δημήτρης Λιγνάδης και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ παρουσιάζονται ακόμη, τα κείμενα από το Ανθολόγιο της Γ’ & Δ’ Δημοτικού «Στο σχολειό του κόσμου» «Άντζελμαν» του Ντιντιέ Λεβύ, από τα χείλη του Γιώργου Πυρπασόπουλου,  «Το Δελφίνι» και το «Γιασεμί, η Ροδιά και η Χαρουπιά» από την Αλίκη Αλεξανδράκη και το «Η Καρδιά ενός Ποντικιού», του Ρόναλντ Νταλ, από την Έμιλη Κόλιανδρη, ενώ κάθε τόσο ανεβαίνουν και άλλα βίντεο με παραμύθια και από άλλους γνωστούς καλλιτέχνες!

2. AnimaSyros Movie Night- The Quarantine Edition: Η Ομάδα του AnimaSyros επιλέγει μερικές από τις καλύτερες ταινίες από τα 13 χρόνια του Φεστιβάλ!

Η καραντίνα και το Anima Syros προσφέρουν ευκαιρίες διασκέδασης σε όλα τα παιδιά με ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου από το σπίτι!

AnimaSyros Movie Night- The Quarantine Edition - Η Ομάδα του AnimaSyros επιλέγει μερικές από τις καλύτερες ταινίες από τα 13 χρόνια του Φεστιβάλ!

Photo Credit: animasyros.gr

Κάθε Τετάρτη και Σάββατο η ομάδα του AnimaSyros προβάλλει μερικές από τις καλύτερες ταινίες από τα 13 χρόνια του φεστιβάλ στη σελίδα του στο Facebook

#ΜένουμεΣπίτι έγινε η αφορμή για να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι να απολαμβάνουμε όλοι ταινίες, μουσική, θέατρο και χορό. 

Σπουδαίοι καλλιτέχνες προσφέρουν την «περιουσία» τους δωρεάν στο κοινό τους, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έτσι, Στο AnimaSyros σκεφτήκαν να βουτήξουν βαθιά στα αρχεία τους και στον ωκεανό του διαδικτύου και να βγάλουν στο φως σπουδαίες ταινίες animation που έχουν ήδη κερδίσει την αγάπη του κοινού μέσα στα 13 χρόνια του φεστιβάλ. 

Μαζί με τις ταινίες έρχεται και μία μικρή ιστορία για να γνωρίσετε καλύτερα το πιο αισιόδοξο κινηματογραφικό είδος. 

Μεταξύ άλλων, μπορείτε να βρείτε παιδικές ταινίες της διάσημης σχολής κινηματογράφου της Πράγας FAMU. Πρόκειται για μία επιλογή από τα καλύτερα έργα των φοιτητών και απόφοιτών της των τελευταίων δέκα ετών που έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί σε εκατοντάδες φεστιβάλ ανά τον κόσμο. 

Επίσης, δείτε και το “Una Furtiva Lagrima” του Carlo Vogele με τη φωνή του Caruso στην όπερα του Ντονιτσέτι “Το Ελιξήριο του έρωτα” και πρωταγωνιστή ένα ψάρι, αλλά και μια επιλογή από τις καλύτερες φοιτητικές ταινίες της κορυφαίας σχολή του Παρισιού, Gobelins, l’école de l’image. 

Τέλος, υπάρχει και μία συλλογή με ταινίες κινουμένων σχεδίων από την περίοδο 2010-2013 με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο!

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Animasyros και μείνετε συντονισμένοι για ευφάνταστες κινηματογραφικές επιλογές!

3. #snfccAtHome: Οι Αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ στρέφονται στο παιδικό βιβλίο

Η ψυχαγωγία από το σπίτι συνεχίζεται ποιοτικά με τη βοήθεια του ΚΠΙΣΝ!

#snfccAtHome - Οι Αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ στρέφονται στο παιδικό βιβλίο!

Photo Credit: www.snfcc.org

Στην προσπάθεια να συνεχίσουν οι ημέρες καραντίνας να φαντάζουν πιο ενδιαφέρουσες το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους από το σπίτι! 

Η διαδικτυακή σειρά Αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ στρέφεται στο παιδικό βιβλίο! Από την Τρίτη 28 Απριλίου στις 18.00, η Όλια Λαζαρίδου, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου λόγου, διαβάζει το εμβληματικό παιδικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, "Το καπλάνι της βιτρίνας" σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη. Την ανάγνωση θα συνοδεύσουν πρωτότυπα ζωγραφικά έργα που δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης, καθώς και πρωτότυπη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου.

Η Άλκη Ζέη είναι, αδιαμφισβήτητα, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Σε ένα φόρο τιμής, επειδή έφυγε απ’ τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ηλικία 97 ετών, προκαλώντας πάνδημη συγκίνηση, το ίδρυμα προβάλλει μέσα από αυτή την πρωτοβουλία τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της που θα συνεχίσει να γαλουχεί πολλές γενιές αναγνωστών.

Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα, όμως, διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Ενταγμένη από νεαρή ηλικία στην αριστερά, υφαίνει στη διήγησή της τις προσωπικές της εμπειρίες με ιστορικά γεγονότα. Με χιούμορ, καθαρή γραφή και διεισδυτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα, τα έργα της έχουν αγαπηθεί τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο αναγνωστικό κοινό. 

Το καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, γραμμένο το 1963 στη Μόσχα και εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, υπήρξε έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία. Θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε 23 γλώσσες. Στο Καπλάνι της βιτρίνας η Ζέη αφηγείται την ιστορία δύο μικρών αδερφών, της Μέλιας και της Μυρτώς, που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου την ταραγμένη περίοδο του 1936. 

Η ηχογράφηση του μυθιστορήματος από την Όλια Λαζαρίδου έγινε σ’ ένα εξοχικό σπίτι στην Αίγινα την περίοδο του αναγκαστικού «εγκλεισμού» μας. 

Με την ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη, η αγαπημένη και πολυβραβευμένη ηθοποιός ζωντανεύει τους ήρωες της Ζέη με χιούμορ, ζεστασιά και γλυκύτητα. 

Παράλληλα, ο Αλέκος Λεβίδης, ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους, δημιούργησε ένα μοναδικό σκηνικό για το ακουστικό βιβλίο μέσα από πέντε πρωτότυπους πίνακες. 

Τέλος, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ένας από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες μας, συναντά για άλλη μια φορά τα παιδιά μετά τη μουσική που έγραψε για τη θρυλική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Εδώ Λιλιπούπολη», συνθέτοντας το μουσικό σήμα των επεισοδίων καθώς και μουσικές γέφυρες.

Η σειρά θα μεταδίδεται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00, ξεκινώντας την Τρίτη 28 Απριλίου.

Στην ίδια σειρά του ΚΠΙΣΝ, από τα μέσα Μαΐου, θα ακολουθήσει Ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης Σ. Δέλτα σε ανάγνωση του Δημήτρη Πιατά και σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίττη, οπότε μείνετε συντονισμένοι!