Η ποιοτική ψυχαγωγία συνεχίζει μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτισμού με 3 μοναδικές online προτάσεις!
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την πολύτιμη συνεργασία και την τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσιάζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα Πολιτισμού digitalculture.gov.gr. Ο Πολιτισμός, στην περίοδο της πανδημίας, πρόσφερε ψυχαγωγία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι εποπτευόμενοι φορείς του, καθώς και πολυάριθμοι πολιτιστικοί οργανισμοί, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ δημιουργώντας και προβάλλοντας πολιτιστικές παραγωγές στο διαδίκτυο, με ελεύθερη πρόσβαση. Η θεματολογία του digitalculture διακρίνεται σε επτά ενότητες: Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφο, Βιβλίο, Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι και Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Περιλαμβάνει και υλικό, το οποίο διατίθεται δωρεάν και σε ψηφιακή μορφή από το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα -μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκδόσεις. Η ψηφιακή δεξαμενή του Πολιτισμού, «ανοιχτή» σε όλους, θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό για την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του κοινού, ενώ μέσα από αυτήν και για το μήνα Ιούνιο, το CKG προτείνει 3 διαφορετικά links με υπέροχες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους που θα τους μείνουν αξέχαστες!
1. Πότε θα ’ρθει, πότε θα ’ρθει το καλοκαίρι από την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Photo Credit: digitalculture.gov.gr
Ένα πρόγραμμα που ξεκινά με το παραδοσιακό «Μενεξέδες και ζουμπούλια», περνά από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι («Μια Παναγιά» των Χατζιδάκι / Γκάτσου) και φτάνει ως τον Σούμπερτ («Ευτυχία») και τον Μπετόβεν («Στη χαρά») προτείνει η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου.
Πάνω από 60 παιδιά της Παιδικής Χορωδίας ερμηνεύουν και ηχογραφούν από τα σπίτια τους τα τραγούδια της συναυλίας με την καθοδήγηση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου. Με τη βοήθεια των κινητών τηλεφώνων, των τάμπλετ, των υπολογιστών, η online συναυλία με τις φωνές των παιδιών θα προσφέρει μια αναγκαία νότα αισιοδοξίας και μια μελωδική έξοδο από την άνοιξη στο καλοκαίρι.
Παιδική Χορωδία ΕΛΣ
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Πιάνο / Βοηθός Μουσικής Προετοιμασίας Μαριλένα Σουρή
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
Διάρκεια βίντεο: 17 λεπτά
Το βίντεο θα παραμείνει online έως 8/7
2. Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη από τους Μαρίνα Σάττι & chórεs
Photo Credit: digitalculture.gov.gr
Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης αφιέρωσε σημαντικό μέρος του συνθετικού του έργου στην εναρμόνιση και επεξεργασία δημοτικών τραγουδιών, τα οποία αγάπησε και μελέτησε βαθιά.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η συλλογή με τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια, που περιλαμβάνουν τραγούδια από τη Ρόδο, το Καστελόριζο, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κω και την Κάλυμνο, από το «Ξύπνημα του γαμπρού» και το «Τραγούδι του γάμου» ως την «Ερήνη» και τα «Βοτσικάτα». Για τη Μαρίνα Σάττι και το σύνολο chórεs τα προσάρμοσε ο Γιάννης Μπελώνης.
H Μαρίνα Σάττι και οι chórεs ακολουθούν την τάση της εποχής του κορωνοϊού, χωρίζονται σε ολιγομελείς ομάδες, ηχογραφούν, κάνουν πρόβες, βιντεοσκοπούνται μία-μία και δημιουργούν μια μοναδικά χορογραφημένη βίντεο-παράσταση, πάνω στο έργο του Κωνσταντινίδη, που είναι λουσμένο από το φως του ελληνικού καλοκαιριού.
Η Μαρίνα Σάττι αναφέρει: «Η επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε μια μοντέρνα σύνθεση εμπνευσμένη από τις φόρμες των παραδοσιακών τραγουδιών, τις χορογραφίες και τα τοπία των Δωδεκανήσων».
Οι συνθέσεις- κολάζ δημιουργήθηκαν από τις αρχιτέκτονες Βασιλική Νικολούτσου και Ισαβέλλα Οικονομοπούλου. Τα έργα συνθέτουν θραύσματα από την ελληνική τέχνη και παράδοση, εικονογραφώντας τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια. Η διαχρονικότητα του μεσογειακού φωτός πλαισιώνει τις χορογραφίες και λειτουργεί ως συνδετικό στοιχείο μεταξύ της αρχαιότητας και του σήμερα.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Διάρκεια βίντεο: 16 λεπτά
Μετάδοση: www.nationalopera.gr, www.culture.gov.gr, YouTube ΕΛΣ, Facebook ΕΛΣ, Facebook ΥΠΠΟΑ.
Το βίντεο θα παραμείνει online έως 29/6!
Δείτε το βίντεο εδώ.
3. Μεγάλοι μαέστροι και κορυφαίες ορχήστρες στο ψηφιακό Μέγαρο!
Photo Credit: digitalculture.gov.gr
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ να προσφέρει ψηφιακό πολιτιστικό υλικό σε όλους.
Μετά τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και του Ισραήλ, τη μνημειώδη όπερα Αΐντα του Βέρντι παραγωγής 2001 που μπορείτε ακόμη να βρείτε online στην επίσημη ιστοσελίδα του Μεγάρου, Megaron Online, το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις ψηφιακές παραστάσεις του Ιουνίου!
Ο κύκλος των αναμεταδόσεων του Ιουνίου ανοίγει την Κυριακή 7/6 με τη συναυλία του Γιάννη Βακαρέλη, πιανίστα με λαμπρή διεθνή πορεία και καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΜΑ, σε συνεργασία με το διάσημο Philharmonia Quartett Berlin. Οι πέντε σολίστ θα παρουσιάσουν το Κουιντέτο με πιάνο έργο 34 σε φα ελάσσονα του Γιοχάννες Μπραμς, ένα από τα πιο λαμπερά διαμάντια της ρομαντικής μουσικής δωματίου.
Την Τετάρτη 10/6 αναμεταδίδεται η απολαυστική μουσική κωμωδία «Kiss me, Kate» του Κόουλ Πόρτερ, στην οποία λαμβάνουν μέρος καταξιωμένοι τραγουδιστές και ηθοποιοί, με τον αξέχαστο Κώστα Βουτσά σε έναν από τους κεντρικούς ρόλους. Την Καμεράτα διευθύνουν ο Γιώργος Πέτρου, που συνυπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία με τον Πάρη Μέξη, και ο Νίκος Λαάρης.
Στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου ανεβαίνει την Κυριακή 14/6 η εμβληματική μπαρόκ όπερα «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι με το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra, που εξειδικεύεται στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία. Τον Ορφέα ενσαρκώνει ο διάσημος Ισπανός τενόρος Χουάν Σάντσο. Στον ρόλο της Πρωθιέρειας του Διονύσου η Σαβίνα Γιαννάτου.
Τη διανομή συμπληρώνουν καταξιωμένοι Έλληνες μονωδοί. Στη μουσική διεύθυνση ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και στη σκηνοθεσία ο Θάνος Παπακωνσταντίνου.
Την Τετάρτη 17/6 αναμεταδίδεται στο site του Μεγάρου η συναυλία της πολυβραβευμένης Χορωδίας και του Συνόλου Μπαλτάζαρ Νώυμαν, υπό τον εξαίρετο μαέστρο Τόμας Χένγκελμπροκ. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά στην κατάμεστη Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, όπου χορωδοί, σολίστ και ορχήστρα έδωσαν, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, μια βαθιά συγκινητική ερμηνεία του συγκλονιστικού «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς.
Η δεύτερη σειρά ψηφιακών προβολών «Μegaron Online» ολοκληρώνεται την Κυριακή 21/6 με την όπερα «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, ένα από τα αριστουργήματα του ιταλικού μπελκάντο, με τη διάσημη Αμερικανίδα σοπράνο Τζουν Άντερσον στον ομώνυμο ρόλο. Μαζί της επί σκηνής, μερικοί από τους πιο ακτινοβόλους αστέρες της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, όπως, μεταξύ άλλων, ο Ραμόν Βάργκας, ο Ρομπέρτο Φροντάλι και ο Σαβέριο Φιόρε. Λαμβάνει μέρος η Χορωδία της ΕΛΣ. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Άντζελο Καβαλλάρο.
Για την ιστορία, και μέχρι σήμερα, πάνω από 276.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει τις live συναυλίες του ECHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής) στο facebook του Μεγάρου και πάνω από 1 εκατομμύριο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ιστορικές παραστάσεις και συναυλίες καθώς και σημαντικές διαλέξεις του Megaron Plus στο site του Μεγάρου. Ενδεικτικά, η μουσική παράσταση του Γιώργου Νταλάρα είχε 8.720 θεατές, το παιδικό θέαμα όπερας «Ο Μαγικός Αυλός» 10.532 θεατές, ενώ, κατά μέσο όρο, 2.000 άτομα κάθε φορά βλέπουν ζωντανά τις συναυλίες του ECHO στο facebook. Eπιπλέον, έως σήμερα, η σελίδα του Megaron Plus, στην οποία είναι διαθέσιμες on demand ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, διανοητών και καλλιτεχνών (σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη), συγκέντρωσε 75.500 επισκέπτες.
Το «Megaron Οnline» μας κρατά συντροφιά κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 9:00 το βράδυ. Δείτε ζωντανά τις συναυλίες του ECHO στο facebook του Μεγάρου κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη στις 9:00 μ.μ. (οι περισσότερες από αυτές είναι διαθέσιμες στο Facebook και μετά τη live προβολή τους).