Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και τη δημιουργική απασχόληση, ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει ευρηματικές ιδέες για διασκεδαστικές δραστηριότητες. Στην ηλικία των δύο ετών τα παιδάκια μαθαίνουν συνεχώς καινούργια πράγματα και τα παιχνίδια τα βοηθούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τον κόσμο γύρω τους.
Το συμβολικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την ηλικία, όπως και τα αισθητηριακά παιχνίδια. Καθώς ενθαρρύνουν τη μίμηση και τη φαντασία, βοηθούν το παιδάκι σας να ζήσει νέες εμπειρίες και να ενεργοποιήσει τις πέντε αισθήσεις του και να ενισχύει την ικανότητα επικοινωνίας.
Όταν, λοιπόν, θέλετε να απασχολήσετε με κάτι ευχάριστο και δημιουργικό τα παιδιά ή να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, οι ιδέες που ακολουθούν θα σας αποζημιώσουν.
Ιδέες για δημιουργική απασχόληση
- Οι κατασκευές με πολύχρωμους κύβους ενθουσιάζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, τα οποία πρέπει να τους συνθέσουν και να τους ταξινομήσουν. Καθώς καλούνται να δημιουργήσουν διάφορες εικόνες αναπτύσσεται η φαντασία τους, αλλά και η λεπτή κινητικότητα και ο συντονισμός ματιών-χεριών.
- Χορέψτε! Καθώς τώρα αρέσει στο παιδάκι σας να κινείται, να χοροπηδάει και να ακολουθεί το ρυθμό της μουσικής, μπορείτε να στήσετε το δικό σας πάρτι, με το ρυθμό της επιλογής σας.
- Στην ηλικία των δύο ετών, το παιδάκι σας αναγνωρίζει πλέον, σχήματα και χρώματα, οπότε δώστε του ένα σχετικό παιχνίδι, ζητώντας του να κατηγοριοποιήσει κάποια αντικείμενα ή να βάλει κάποια σχήματα στη σωστή θέση.
- Φουσκώστε ένα μπαλόνι και ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει ώστε το μπαλόνι να μην ακουμπήσει στο πάτωμα.
- Τοποθετείστε διάφορα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα σε μία επιφάνεια. Αφήστε για λίγο το παιδάκι σας να τα παρατηρήσει καλά και μετά ζητήστε του να κλείσει για λίγο τα μάτια του. Κρύψτε κάποια από τα παιχνίδια και στη συνέχεια ζητήστε του να θυμηθεί ποια λείπουν.
- Διαλέξτε ένα χρώμα, το οποίο κάθε φορά θα αλλάζει και ζητήστε από το παιδί να σας φέρει 2-3 αντικείμενα που θα βρει στο χώρο, τα οποία έχουν το συγκεκριμένο χρώμα.
- Τοποθετήστε σε μία επιφάνεια διάφορα υλικά, όπως χαρτί, βαμβάκι, χαρτοπετσέτα, ένα κομμάτι ύφασμα, κ.λπ. και αφήστε το παιδί να πιάσει και να επεξεργαστεί κάθε υλικό. Έτσι θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι είναι π.χ. πιο απαλό, πιο σκληρό, κ.λπ.
- Βάλτε δίπλα δίπλα δύο παρόμοιες εικόνες με μικρές διαφορές μεταξύ τους και ενθαρρύνετε το παιδί να βρει αυτές τις διαφορές, καλλιεργώντας έτσι την αντίληψη και την παρατηρητικότητά του.
- Δημιουργήστε μαζί με το παιδάκι σας ένα κάστρο ή ένα κρησφύγετο, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια που θα στοιβάξετε στο δάπεδο ή θα ακουμπήσετε στον καναπέ.